Lekker zitten – In 2006 publiceerde Wageningen Universiteit een rapport met de naam Potenties van Groen. Het was geschreven in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en had als onderwerp hoe goed groen is voor ons. Voor onze gezondheid en ons welzijn, voor de sociale cohesie in onze buurten, voor het milieu en zelfs voor de economie. Want een groene buurt is meer waard dan een niet groene.

Lekker zitten

Loungeset

Voor balkon en terras

Het rapport kwam jaren nadat woninginrichters en stylisten en hadden beweerd dat de tuin een verlengstuk van onze woonkamer is.
 We zijn nu zelfs zover dat we ons kunnen wagen aan trendtuinen. Dat zijn tuinen die zo zijn ingericht dat ze de tijdgeest weerspiegelen. Dat zijn er volgens kenners drie.

Rapporten en trends, het zal aan de meeste mensen voorbij gaan. Voor de doorsnee tuinbezitter is de tuin gewoon een plek om lekker in te zitten. In het weekend en doordeweeks na een dag werken.

lekker zitten

Tuinzet

De grootse uitgave die we in onze tuin doen, zal niet het groen zijn, maar de tuinset. Bijvoorbeeld die aan een loungeset of loungebank. Want genieten doe je vanzelfsprekend comfortabel.
Maar we letten niet alleen op lekker zitten, de set en of bank moet ook lang meegaan. Het tuinmeubilair moet het Hollandse weer met zijn vier seizoenen kunnen doorstaan.
En dat kan. Tuinmeubelen zijn inmiddels, zoals dat heet, all weather. Je kan ze buiten laten staan, zonder dat je ziet dat ze buiten hebben gestaan.
Ze gaan dus langer mee, zonder dat je direct de ouderdom ervan af kan lezen.

Intimiteit

Omdat tuinmeubelen ook meubelen zijn, kiezen we iets dat past bij onze inrichting. Wie houdt van landelijk kiest voor robuust, wie modern is voor strak. Je kan kiezen voor de intimiteit van de tweezitsbank tot aan de joviale allemansvriend, de hoekbank. Het is allemaal mogelijk. Klein of groot behuisd, geen probleem.

lekker zitten geranium

Geranium  

lekker zitten lavendel

Lavendel

Planten en bloemen

Een tuin zonder groen is natuurlijk niet af. Groen hoort erbij. Ook op balkon en terras. Lekker zitten doe je nu eenmaal tussen de planten en bloemen.

Welke balkon- en terrasplanten tot de toppers van 2019 worden verkozen, is nog niet bekend. 
Eigenlijk ook niet belangrijk. De topper van 2018 was Lavendel, die van 2016 de Geranium.
Helemaal niks mis mee. Die kan je rustig dit jaar neerzetten. Allebei. Altijd goed.

En er zijn nog meer planten goed voor geest en welbevinden.

Nog meer planten die goed zijn voor de geest

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

10 superplanten voor lichaam & geest

Kunstbloemen net echt en goed voor de geest

Kamerplanten symbool van de bezinning