Kunstbloemen – Kunstbloemen, voor de een vloek voor de ander een uitkomst. Wie geen echte planten en bloemen kan hebben – donker huis, onstuimige huisdieren, te weinig thuis, geen groene vingers, allergie, te weinig geld om regelmatig verse te kopen bloemen – is dolgelukkig met kunstbloemen. En laten we eerlijk zijn. Het wordt steeds lastiger om zijden bloemen te onderscheiden van echte.

Kunstbloemen net echt

Het ambacht om kunstbloemen te maken, is in het kwalitatieve segment tot grote hoogte ontwikkeld. Het zijn ware kunstenaars die met hun handwerk zou getrouw de natuur visueel kunnen benaderen. De vormen, kleuren en details van de bloemen. De levensechte nerven, stammen en stelen… alle details kloppen. Zo zelfs dat je je betrapt voelt als je staat te friemelen aan een kunstzijden bos bloemen of plant. Zelfs de fragiele veldboeketten, van bijvoorbeeld flowercrush.nl, zetten je op het verkeerde been. Beetje eng, zo echt.

kunstbloemen

Minder stress

Er gaat natuurlijk niets boven echte bloemen en planten. Maar hun positieve effecten zijn zelfs gemeten bij afbeeldingen van bloemen en planten. Ook een plaatje van een bloem en plant schijnt een stress verminderend effect te hebben. Onderzoek van het VU Universiteit Medisch Center heeft dit aangetoond dat er zelfs sprake is van het verlagen van het stressgehalte bij het zien van afbeeldingen van planten of stedelijk groen. Onderzoek wijst ook uit dat mensen blij worden van kunstbloemen en kunstplanten, wat ons welbevinden bevordert.

Weetje: de aanschaf van kunstbloemen is flink duurder dan verse snijbloemen, maar wel eenmalig, dus op den duur voordeliger.

Stof

Dat kunstbloemen geen onderhoud nodig hebben, is niet waar. Oké, ze hebben geen water nodig, de bloemen vallen niet uit en van bladverlies en verpotten is geen sprake. Alleen stof kan verraden dat je te maken hebt met kunstplanten.

Hou je kunstbloemen en planten dus stofvrij en vwo het behoud van hun frisheid en natuurlijke uitstraling. Stof de bloemen zo nu en dan af met een zachte plumeau met vezels die stof goed aantrekken. Of zet de bloemen even buiten en laat de wind de stof wegblazen. Kunstbloemen nat maken is geen goed idee. De geverfde zijden bloemblaadjes kunnen teruglopen in kleur als ze met warm water worden behandeld.

Nog meer over kunst en bloemen

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:

en kijk ook eens in de rubriek GroenVandaag Uitjes.