Startschot van de lente – Nog even en we kunnen weer ons gras maaien. Als het meezit al in maart als de zon de bodem genoeg heeft opgewarmd en het gras gaat groeien.

Startschot van de lente

De eerste keer grasmaaien is elke lente weer een bijzonder moment, net zoiets als de eerste narcis of de eerste sneeuwklokjes. De winter achter ons, de zomer in het vooruitzicht. Lekker je gras maaien, je kijkt er elk voorjaar weer naar uit: het startschot van de lente.

startschot van de lente

foto: Taylor Smith, op Unsplash

Gezond gazon

Misschien sta je er niet bij stil, maar je grasmaaier is ook onderdeel van het geheim van een gezond gazon; naast regelmatige verzorging, zoals bemesten, onkruid verwijderen en water geven. En natuurlijk een vitale bodem; genoeg zonlicht en een goede drainage.
Maaien houdt je grasmat in conditie. Maar maai pas als de grassprieten voldoende lengte hebben en maai vooral niet te kort.

Welke maaier?

Welke grasmaaier de optimale is? Je kan gaan voor grasmaaiers in de aanbieding of voor robotmaaier deals als je al het maaiwerk wilt uitbesteden.

Hand of robot

De verschillen tussen een grasmaaier en een robotmaaier zijn best groot. Bij de robot ben je beperkt tot het gebied binnen de afrastering en ze zijn ook duurder, al besparen ze tijd die ook in geld is uit te drukken volgens het gezegde. Een grasmaaier vraagt meer onderhoud, bij een robotmaaier kan je volstaan met schoonmaken. Een robotmaaier maait op standaard lengte en is milieuvriendelijk, maar weer minder dan de ouderwetse handmaaier, die bovendien dat typische voorjaarsgeluid produceert.
Elke generatie heeft haar eigen maairomantiek, maar een ding hebben alle gazonbezitters gemeen: ze kijken uit naar hun eerste maaimoment van het jaar.

Persoonlijk

Je hebt nog even de tijd om te beslissen of het een handmaaier wordt of eentje met een accu of snoer of toch een robo die je via je smartphone opdrachten kan geven. Een persoonlijke keus. De een vindt het relaxt om zelf actief in de tuin bezig te zijn, de ander kikt op maaien op afstand. De een wil niet gehinderd worden door een elektricitietssnoer en de ander is geen fan van opladen.
Maar maaien willen we allemaal. Juist vanwege dat unieke voorjaarsgevoel, als het gras 10 tot 15 cm hoog is. In dat opzicht heeft een gazonbezitter wel iets van een ijsmeester. Het is uitkijken naar het moment dat het ideale aantal centimeters is bereikt om vervolgens los te gaan.

startschot van de lente

Tijdstip

Maar wees verstandig. Het beste tijdstip om gras te maaien is ’s ochtends of ’s avonds, wanneer het wat koeler is en de zon niet te fel schijnt. Dit voorkomt verbranding en zorgt voor een snellere hersteltijd. Het kan beter ook niet te nat zijn, want nat gras is moeilijker te snijden.

Veel plezier bij jouw startschot van de lente.