AMSTERDAM – Gratis een bosje tulpen. Zaterdag 18 januari 2020 is het Nationale Tulpendag. De officiële aftrap van het snij-tulpenseizoen. Dit wordt gevierd in hartje Amsterdam, op de Dam.

Nederlandse tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin, pal voor het paleis op de Dam, een gratis bosje tulpen te plukken. Ruim 200.000 tulpen staan klaar om meegenomen te worden. Wat dan ook gretig wordt gedaan door de vele belangstellenden uit binnen- en buitenland.

Gratis een bosje tulpen

Start snij-tulpenseizoen

Om 13.00 uur gaat de tulpenpluktuin open voor het grote publiek. Wie wil kan een eigen bosje tulpen plukken. Pluk de 20 tulpen in de kleuren die je wil en neem ze mee in een speciaal tulpentasje. Dat biologisch afbreekbaar tasje krijg je bij de ingang van de tulpentuin. Er passen precies 20 tulpen in. Als alle tulpen op zijn, sluit de tuin.

Let op: het is niet de bedoeling om een eigen tas mee te nemen voor de pluk.

 

tulpendag

Zicht vanaf de loopbrug op de tulpentuin van vorig jaar.

Kijkbrug

De tulpenpluktuin is al jaren enorm populair. Uit heel Nederland en uit onze buurlanden komen mensen genieten van de tulpen. Misschien moet je even wachten tot je aan de beurt bent om een bosje tulpen te plukken. Maar terwijl je wacht, zorgt de organisatie voor een gezellige sfeer met lekkere muziek. En neem vooral een kijkje vanaf de loopbrug. Dat is een prachtig gezicht en zo zie je ook hoe groot de pluktuin is.

nationale tulpendag

 

Oranje jasjes

De tulpenpluktuin wordt aangeboden door alle Nederlandse tulpenkwekers die verenigd zijn in Tulpen Promotie Nederland. Zij zorgen ervoor dat deze bijzondere dag een echt feest wordt. Je herkent ze aan hun oranje jasjes.

Een bosje tulpen met bol en al

Je plukt de tulpen met bol en al. Je kan de bol aan de tulpen vast laten zitten. Zet ze in een vaas met een klein laagje water. Of snijd de tulpenbol schuin van de steel af en zet de tulpen in een vaas met voldoende schoon water.

Tulpen

Meer weten over tulpen, lees deze artikelen op GroenVandaag:
Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon
Er is nu ook papier van tulpenbollen
Introductie Tulpenthee is veelbelovend