Zonnepanelen op uw dak – Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld van Nederland weg te denken. Steeds meer huiseigenaren zien de voordelen van zonnepanelen en kiezen ervoor om te investeren in zonne-energie.
Met de huidige salderingsregeling is hiervoor een perfect investeringsklimaat gecreëerd. Huiseigenaren mogen net zoveel stroom opnemen van het elektriciteitsnetwerk, als de hoeveelheid stroom die is teruggeleverd. Dit maakt de investering in zonnepanelen zeer rendabel en dat zien we terug in de cijfers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. In 2021 hadden we in Nederland 48 miljoen zonnepanelen, vervolgens zijn er in 2022 nog eens 10 miljoen bijgekomen. Dit houdt in dat het aantal zonnepanelen in 1 jaar met 20,83% is gestegen.
Zonnepanelen op uw dak
Hierdoor heeft nu één op de vier huishoudens zonnepanelen en wordt er volop groene stroom opgewekt. In Europa zijn we de koploper met zonnepanelen in Drachten tot Sluis, van Kerkrade tot Den Helder.
Waarom wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen?
Hieronder staan vijf redenen waarom huiseigenaren en verhuurders investeren in zonnepanelen.
1- Energiebesparing
De kosten voor elektriciteit en gas zijn de laatste jaren flink gestegen en liggen nog altijd hoger dan een aantal jaren terug. Hierdoor zijn veel mensen gaan investeren om de energielasten te drukken. Door je eigen groene stroom op te wekken, hoef je de stroom niet duur in te kopen bij de energieleverancier. Hierdoor besparen zonnepanelen eigenaren jaarlijks een hoop geld op de energiekosten.
2- Milieuvriendelijkheid
De ene doet het voor het geld, de andere heeft ideologische overwegingen en voor velen is het een combinatie van beide. Maar het is een feit dat zonnepanelen je CO2 uitstoot verlagen. Tijdens de productie van zonnepanelen komt wel CO2 vrij, maar hierna wordt er tientallen jaren schone groene stroom opgewekt. Door zelf duurzame energie op te wekken vermindert je koolstofvoetafdruk en draag je bij aan schone en groene toekomst. Ontdek op de website van Milieu Centraal hoe je CO2 uitstoot verder kunt verminderen en compenseren.
3- Goede investering
Zonnepanelen op uw dak zijn een goede investering omdat een gemiddeld zonnepanelen systeem binnen 5 jaar wordt terugverdiend. Daarnaast kun je van een gemiddeld systeem een minimale levensduur van 25 jaar verwachten. Hierdoor kun je toch 20 jaar lang genieten van groene stroom, terwijl de investering al is terugverdiend. Uiteraard kan de terugverdientijd iets toenemen als de salderingsregeling wordt afgeschaft of er gekozen wordt voor zonnepanelen met een laag Wattpiek vermogen.
Met zonnepanelen verminder je je koolstofvoetafdruk.
Foto: Anncapicture, op Pixabay.
4- Salderingsregeling
Op dit moment kunnen de inwoners van Nederland nog volop salderen. Maar er liggen plannen om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Doordat het kabinet is gevallen kan dit uitgesteld worden tot 1 januari 2026, maar dan zal de afbouw echt beginnen.
Nu kunnen huiseigenaren het overtollige stroom wat ze opwekken terugleveren aan het stroomnet. Als er dan weer extra stroom nodig is, kunnen ze dit kosteloos opnemen. De hoeveelheid elektriciteit die van het stroomnet wordt afgenomen wordt afgestreept tegen de hoeveelheid elektriciteit wat wordt teruggeleverd. Dit stelt houders van zonnepanelen in staat om gebruik te maken van al het stroom wat ze zelf opwekken.
Hiernaast kan het stroom wat wordt opgewekt in de zomer, ook in de winter gebruikt worden. Zonder de salderingsregeling is dit niet mogelijk en zal het stroom voor een minder lange periode opgeslagen kunnen worden in een thuisaccu.
Nog meer wat je kunt doen om je klimaatimpact te verkleinen: 4 klimaatoplossingen voor je bedrijf
5- Onafhankelijkheid
In de laatste jaren is duidelijk geworden dat de prijs voor energie snel kan stijgen. Hierdoor kunnen de energielasten plots hoog oplopen en dit is voor niemand wenselijk. Door te investeren in zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, meestal voldoende om je eigen stroomverbruik te kunnen dekken. Hierdoor hebben plotselinge prijsstijgingen van elektriciteit minder tot geen effect op je daadwerkelijke energielasten.
Nog meer over duurzaam
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
5 groene tips voor een duurzaam leven
Tuindersvrouw Agnes (5): duurzaamheid en tuinders