Naakt- en huisjesslakken – Ze zijn er weer in grote aantallen, slakken. Naaktslakken en slakken met huisjes. Vooral op vochtige dagen en als de avond valt, zie je er wel honderden in je tuin. Op de tegels, op het blad van je planten en in de moestuin.

Naakt- en huisjesslakken

Slakken in de tuin. Veel mensen ervaren dat als een plaag die bestreden moet worden. Want slakken vreten bladeren, stengels, bloemen en vruchten en richten aanzienlijke schade aan die zelfs kan leiden tot de dood van planten.

Azijn

Omdat azijn een irriterend effect heeft op de zachte weefsels van slakken, wordt het wel beschouwd als huismiddeltje om slakken te bestrijden. Toch is het gebruik van azijn niet aan te raden.

 1. Schade aan planten

  Azijn is zuur en kan ook schade toebrengen aan planten, vooral als het op de bladeren, stengels of wortels terechtkomt. Het kan bladverbranding veroorzaken en de groei van planten belemmeren.

 2. Schadelijk voor bodem en nuttige organismen

  Azijn kan de pH-waarde van de bodem verstoren en nuttige bodemorganismen, zoals wormen en micro-organismen, schaden. Dit kan uiteindelijk de gezondheid van je tuin beïnvloeden.

 3. Beperkte effectiviteit

  Azijn is niet altijd effectief in het doden of afschrikken van slakken, vooral niet bij grote populaties. Slakken kunnen eromheen kruipen of het zuur verdragen.

Help mijn tuin zit vol met naakt- en huisjesslakken

Foto: Pixabay, op Pexels.

5 tips tegen slakken

 1. Handmatig verwijderen

  Ga ’s avonds de tuin in en verwijder de slakken handmatig. Je kunt ze verzamelen en elders vrijlaten.

 2. Barrières opwerpen

  Plaats fysieke barrières rond kwetsbare planten, zoals strips of scherpe materialen, zodat slakken er niet overheen kunnen kruipen.

 3. Natuurlijke vijanden inzetten

  Zorg voor natuurlijke vijanden, zoals egels, vogels, padden, kikkers en loopkevers. Ze helpen bij het beheersen van de slakkenpopulatie.

 4. Diatomeeënaarde gebruiken

  Strooi diatomeeënaarde rond de planten die je wilt beschermen.

 5. Biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken

  Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die effectief zijn tegen slakken. Deze kunnen worden gebruikt volgens de instructies op de verpakking.

Diatomeeënaarde bestaat uit microscopisch kleine scherpe deeltjes, vergelijkbaar met glasachtige structuren. Wanneer slakken in contact komen met diatomeeënaarde, hechten de scherpe deeltjes zich aan hun slijmerige lichaam. Dit beschadigt de beschermende laag en veroorzaakt uitdroging van de slakken, wat uiteindelijk tot hun dood kan leiden.

Het nut van slakken

In het natuurlijke ecosysteem zijn slakken opruimers van dood organisch materiaal. Het is dus niet nodig om alle slakken uit je tuin te verwijderen, maar om de populatie onder controle te houden.

Verwijder je handmatig zet slakken dan een meter of 10 buiten je tuin. Dat is een afstand die zelfs de meest mobiele naaktslak niet in een dag kan afleggen. De minder mobiele huisjesslak kan nog dichter bij huis worden uitgezet.

Fotocredits introfoto: Daniyal Ghanavati, op Pexels.