Herfstasters bloeien tot aan de eerste nachtvorst en houden de najaarsborder lang mooi. Ook op terras en balkon, in pot en mand, doet de plant het prima.

Herfstasters

Rijke laatbloeiers

Herfstasters zijn sterke, trouwe vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Bloeiende herfstasters kunnen direct in de tuin worden geplant. Als ze in bloei staan kun je goed bepalen waar de bloemen het beste tot hun recht komen. In het voorjaar planten, wanneer ze nog niet bloeien, kan natuurlijk ook. Kies in ieder geval een plekje in de volle zon of lichte schaduw, daar zullen de planten rijkelijk bloeien. Asters houden van losse, voedzame grond. In het voorjaar hoef je alleen de dode stengels af te knippen, verder is er geen onderhoud nodig.

Nectar

De late bloei van aster wijst op overlevingsinstinct. Waar andere planten al afsterven, profiteert de herfstaster nog van het zonlicht. Ook storten insecten zich massaal op de plant voor een maaltje, omdat hij als enige nog bloeit. Hiermee is de onderlinge bestuiving meer dan goed geregeld. Het is niet ongebruikelijk om rond één aster een begerige vlinder, hommel en een paar bijen te zien, allemaal op zoek naar nog een laatste beetje nectar.

Van Amerika naar Europa

Er bestaan wel meer dan 200 soorten asters. De meeste herfstasters komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, ze voelen zich gelukkig helemaal thuis in de Europese tuinen. De hoogte varieert van 20 cm tot ruim 1,5 meter of zelfs nog hoger. Bovenaan de stevige stengels groeien lieftallige straalbloempjes in bijna alle kleuren van de regenboog. Er zijn zoveel verschillende asters, dat er ook makkelijk een echte ‘aster-border’ samengesteld kan worden, met lichte en donkere tinten en grote en kleine bloemen. Herfstasters komen vooral mooi uit naast planten met een wat lossere vorm. Siergrassen staan daarom bovenaan de lijst van geschikte compagnons.

Vertrouwend op het weerbericht voor de komende weken, ziet het er naar uit dat we voorlopig nog van de herfstaster kunnen genieten.

bron: iVerde
introfoto: tuinen van appeltern