Bollenasiel – Hoera, het eerste jubileum voor het Leidse bollenasiel. 5 Jaar geleden opende het eerste bollenasiel van Nederland op Hoeve Cronesteijn in Leiden. Er zijn in die jaren al tienduizenden bollen ingeleverd, verzorgd en weer uitgeplant.
Deze werkzaamheden worden gedaan door deelnemers en begeleiders van IBG Cronesteijn, een dagbesteding van de Gemiva-SVG Groep voor mensen met een verstandelijke beperking. Binnenkort staan de bollen van vorig jaar weer te bloeien. Een vrolijke lentegroet van narcissen, hyacinten en blauwe druifjes, die anders de vuilnisbak in gegaan waren.

Bollenasiel

bollenasiel

Lentegroet

Margreeth van Dam, begeleider, vertelt: “Voor de cliënten zijn bollen leuk om mee te werken. In de winter ligt veel tuinwerk stil, daarom zijn de bollen extra welkom! Mensen die geen plek meer hebben voor hun bloembollen, willen wij vragen ze in te leveren bij ons.
Er zijn in Leiden op verschillende locaties speciale bakken geplaatst waar de bollen kunnen worden ingeleverd. De vaste plaatsen zijn: Hoeve Cronesteijn, Cronesteyn 1 en de kinderboerderij in de Merenwijk, Parkzicht 100, open van 8.00 -16.30 uur.”

bollenasiel

Van Dam: “Inwoners van Zoeterwoude kunnen hun bollen kwijt in de bak bij de ingang van het nieuwe hoofgebouw op Swetterhage. In Leiderdorp bij de Etalage van Gading, (buitengalerij van het Winkelhof), daar staat een bak buiten van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00. Er staat ook een bak bij de Zuidwester, op de Kennedylaan 116, bereikbaar tussen 9.00 en 15.00 uur! Alle soorten bollen zijn welkom.”

Belangrijk is dat je de bollen met het blad eraan inlevert. Bollen hebben deze bladeren nodig om weer energie te maken voor de bloem van volgend jaar.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Grote instroom bij bollenasiel Cronesteijn

Gemiva-SVG Groep

De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 4500 mensen. Zij hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of begeleiding nodig. De organisatie is actief in ruim zestig gemeenten in Zuid-Holland. Bij de Gemiva-SVG Groep werken op dit moment 3.000 betaalde medewerkers en 1.400 vrijwilligers.

Ook wel eens gehoord van een kerstbomenasiel? Lees dit artikel op Groenvandaag: Eerste bomen geplant in kerstbomenasiel.

Onderschrift middelste foto: Noah is blij met de eerste bollen.