HILLEGOM – De Dahlia heeft zich de afgelopen jaren tot een gewilde zomerbloeier getransformeerd. Het wat stoffige imago is van deze prachtbloemen afgeblazen. Die populariteit is onder andere te danken aan de diversiteit in lengte die de bloem biedt: er zijn superlage, maar ook hele hoge. Dit maakt ze geschikt voor ieder plekje in de tuin en zo geliefd bij bloemenliefhebbers.De fraaie Dahlia

dahlia, geliefde zomerbloeier

 

Het Dahliaseizoen is weer begonnen.

Lage
Lage soorten worden niet hoger dan 50 centimeter. Omdat ze zo laag zijn, worden ze vaak dwergdahlia’ of ’lage borderdahlia’ genoemd. Elke zonnige plek in de tuin is ideaal/geschikt voor lage dahlia’s. Ze groeien er compact en krijgen veel takken met bloemen. Omdat ze niet overhangen en onvermoeibaar doorbloeien tot de eerste vorst, zijn ze perfect voor het omlijsten van borders en paden. Aan keus in bloemvormen is er geen gebrek.
De populairste lage soorten zijn in drie groepen te verdelen: Mignon, Melody en Gallery.

dahlia, geliefde zomerbloeier

 

Lage dahlia´s toppers zijn voor een kleine tuin? Ze hebben namelijk weinig ruimte nodig. Ook kuipen, potten en schalen zijn prima voor lage dahlia’s om de entree, het balkon of het terras mee op te fleuren.

 

Goed om te weten
Als dahlia’s eenmaal beginnen met bloeien, is er geen houden aan. Je zult zien dat je van tientallen bloemen per dahlia geniet. Knip uitgebloeide knoppen lekker weg: dit zorgt ervoor dat de bloei niet stopt, maar door blijft gaan tot de eerste vorst.

 

dahlia, geliefde zomerbloeier

Hoge
Hoge soorten worden 120 centimeter of hoger. Sommige zelfs hoger dan twee meter. Door de lengte verschijnen er kleurrijke bloemen op onverwachte plekken in de tuin wat deze een fleurige en weelderige uitstraling geeft. Voor een pluktuin zijn hoge dahlia’s onmisbaar. De stelen zijn lang en sterk genoeg om er snijbloemen van te knippen. Hoe meer bloemen je knipt, hoe langer deze zomerbloeier blijft bloeien.

Hoge dahlia’s hebben wel een extra steuntje nodig, want door het gewicht van de bloemen worden ze topzwaar. In combinatie met wind en regen kunnen de lange stelen breken. Hoge soorten hebben ook veel water nodig, aangezien er via het vele blad op warme dagen veel water verdampt. Te weinig water zorgt ervoor dat hoge soorten langzaam groeien, weinig bloemen maken en gele bladeren krijgen.

Bron iBulb, meer dahlia’s op bloembol.orgMeer over deze zomerbol?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: