Eigen kweekkas – ‘Drukke tijden, mijn hoofd loopt om’, hoor je veel zeggen. We schijnen nergens voldoende tijd voor te hebben. Maar is dat zo?
Niet voor iedereen. Neem nu het verbouwen van je eigen aardbeiden en tomaten; bieslook, basilicum en koriander. Steeds meer mensen kweken zelf hun voedsel. In hun achtertuintje waar ze uren doorbrengen in hun kweekkasje. Tijd speelt geen rol, lichamelijke en geestelijke gezondheid wel. Dit is het dubbelsucces van de eigen kweekkas.
Dubbelsucces
Eerlijk voedsel en heerlijk ontspannen. In de eigen kweekkas komt dit samen.
Het terug naar de natuur door je eigen eten te verbouwen, is een bewijs dat wij helemaal niet zo verstandig bezig zijn. Wetenschappelijk is aangetoond dat de voedingswaarden in ons voedsel de laatste decennia zijn afgenomen. Misschien wel omdat we steeds dieper ingegrijpen in het natuurlijke teeltproces.
Met een eenvoudige zelftest kun je dat ervaren. Tomaatjes en aardbeien uit eigen kweekkas zien er misschien wat anders uit dan die van de supermarkt, maar ze smaken ook anders: voller, lekkerder.
Eigen kweekkas
Voor een kasje heb je niet veel ruimte voor nodig, wel een plekje in de zon. Dat kan ook tegen een muur zijn, al is er dan wel minder lichtinval. Gehard veiligheidsglas in wanden en dak zorgt ervoor dat de ruiten, net zo als bij een auto, in kleine veilige stukjes breken, mocht zich een calamiteit voordoen.
Het plaatsen van een hobbykas is gemakkelijker dan het tuinieren zelf. De ruiten worden in het aluminium profiel vastgezet met rubberen afdekstrips en de kas zelf rust op een aluminium snelbouw fundering, die met haken in de grond wordt verankerd.
Moestuinieren
Staat de kweekkas, dan kan het tuinieren beginnen. Wie moestuiniert weet dat dit altijd met vallen en opstaan gaat. Is de temperatuur in het vroege voorjaar al snel aangenaam in de kas, naarmate de dagen lengen kan die al snel oplopen tot boven de 30ºC, waardoor zelfs plantjes naar adem kunnen snakken en groei wordt belemmerd. Goed ontluchten en met verstand water geven is het devies.
En heb je last van witte vlieg, iets wat boven 21ºC nogal eens voorkomt, zet dan Afrikaantjes of Tabaksplanten tussen je teelt.
Fotocredits:
-introfoto: Dan Gold op Unsplash.
Moesgroen naslagwerk
Meer weten over moestuinieren, dan is Het nieuwe Moestuinieren boek van Groenmoes-specialist Hans van Eekelen een zeer waardevol naslagwerk.
Meer over zelf tuinieren
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: