Het feest van de Roos – In het weekend van 12 t/m 14 augustus 2022 vond in Lottum het “Feest van de Roos” plaats. Lottum heeft een lange en rijke historie met de rozenteelt en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van rozencultuur. 100 jaar geleden werd er voor het eerst een festiviteit rondom de roos georganiseerd. Dit jaar werd het 100 jarig jubileum van dit evenement gevierd middels het Feest van de Roos.

Het feest van de Roos

Rozenhof

Het evenement vond plaats op De Rozenhof in Lottum. Dit is een schitterende rozentuin, met een recent uitgebreide landschapstuin, midden in de historische kern van het dorp Lottum. Het Feest van de Roos is de 4e iteratie van dit historische evenement. In 2018 vond de laatste versie van het Rozenfestival plaats. Dit grootse evenement trok ongeveer 50.000 bezoekers en was succesvol, maar ging ook de draagkracht van vrijwilligers te boven.

Florale objecten

In het Feest van de Roos werd nadrukkelijk, en succesvol, gestreefd om het hoge niveau van creativiteit en uitvoering van de diverse decoraties te handhaven. Dit is met name geslaagd omdat onder leiding van de landelijk bekende arrangeurs Ria Nijssen en Johan Martens, bloemisten en telers weer unieke objecten gecreëerd hebben. Onder hun supervisie, geholpen door een groot team van vrijwilligers, waaronder o.a. Ilse Rambags, Toos Staaks, Anita van Leeuwen en Pascal Zijlmans, werden naar schatting zo’n 50.000 rozenstruiken en -knoppen, alsmede veel andere bloemen en planten verwerkt in vele florale objecten verspreid door de Rozenhof.

André Rieu

Op zondag werd voor een volle zaal door niemand minder dan de wereldberoemde violist en orkestleider André Rieu zelf zijn eigen roos gedoopt. De Rosa André Rieux is gecreëerd door Biljana Bozanic-Tanjga van Pheno Geno Roses bv en vermeerderd door Frank Coenders Roses.

Ondanks het extreem hete weer werd het festival goed bezocht. De recensies zijn zeer positief en creëren zonder twijfel een smaak naar meer.

LEESTIP: Lees op GroenVandaag ook over dit eerbetoon aan de roos: Openingsconcert Hortus Festival lofzang op de roos