LOTTUM – Het Rozenfestival in Lottum is gedurende de jaren uitgegroeid tot een hoogstaand internationaal evenement voor de rozenteelt. Bovenop de grote publieke belangstelling van tuinliefhebbers ontvangt het festival iedere editie internationale marktpartijen, die kennis komen maken met de rozenteelt in Noord-Limburg. Dit jaar ontvangt de organisatie, naast tienduizenden bezoekers uit omringende landen, ook een handelsdelegatie van agrarische professionals uit Oost-Europa.

 

rozenfestival

 

Rozenfestival

Het Lottum van Servië

Vijf jaar geleden liep het EU-project ‘Rosis, Rosas, Rosarium’. Met subsidie uit Brussel ontwikkelden Servië en Kroatië samen een duurzame tuinbouwsector. In dit kader bezocht voorzitter Jan Huijs van Stichting Rozendorp Lottum in 2013 het dorpje Lipolist. Dat is “het Lottum van Servië”: ongeveer evenveel inwoners, invloedrijk binnen de rozenbranche én het decor voor een heus rozenfestival. In de zomer van 2013 mocht Huijs zijn Oost-Europese gastheren inspireren uit eigen ervaring. Rozendorp Lottum als succesverhaal voor de promotie van de roos en de rozenteelt. Een vruchtbare samenwerking was geboren.

 

rozenfestival

 

Bezoek aan Lottum

Op dit moment draait het vervolgprogramma ‘Roses4H’ in het Servische Šabac en het Kroatische Slavonski Brod. Dit keer ligt de focus op pesticiden en insecticiden. Wetenschappers en tuinbouwers werken samen aan milieuvriendelijke horticultuur. Vanuit dit collectief komt tijdens het Rozenfestival een afvaardiging naar Noord-Limburg. Het gaat om een groep van ruim twintig vakmensen, zoals kwekers, docenten en ambtenaren. Ze brengen onder andere een bezoek aan partners van het Rozenfestival, waaronder Veiling Rhein Maas, FloraZON en de rozenkwekers Frank Coenders, Lakei Boomkwekerijen en Vergeldt & Bouten Boomkwekers.

Uiteraard ontbreekt het Rozenfestival niet aan het programma. De handelsdelegatie toont aan dat het Rozenfestival en Rozendorp Lottum dé verbindende factoren zijn in de internationale rozenteelt.

 

Festival

Dit jaar vindt het Rozenfestival plaats van 10 tot en met 13 augustus. In het centrum van Lottum vormen miljoenen rozenknopjes betoverende mozaïeken, fleurige objecten en weelderige modeltuinen. De vorige editie trok maar liefst 50.000 bezoekers. In lijn met het thema zijn de festiviteiten dit keer visueel, muzikaal én extra culinair. Tickets zijn verkrijgbaar op www.rozendorp.nl/tickets.