Verduurzamen van je badkamer – De badkamer is misschien wel de ruimte waar we het meeste op kunnen verduurzamen. We verbruiken hier dagelijks veel water en energie, maar dit kan ook anders! Door een aantal bewuste keuzes te maken en een aantal aanpassingen te doen kun je al veel veranderen. Hierbij draag je niet alleen bij aan het milieu maar ook aan je eigen portemonnee. Wil je graag weten op welke manier je heel eenvoudig je badkamer kunt verduurzamen met een aantal kleine aanpassingen? In dit artikel een aantal handvatten om je badkamer te verduurzamen.

Verduurzamen van je badkamer

Waterbesparing

Het belangrijkste waar we op kunnen besparen is het waterverbruik. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een waterbesparende douchekop en kranen installeren. Deze zorgen ervoor dat er minder water wordt gebruikt tijdens het douchen en handen wassen. Toiletten kun je ook vervangen door een meer waterbesparend exemplaar. Een nieuwer model gebruikt aanzienlijk minder water tijdens het doorspoelen dan een ouder model.

Energie besparen

Naast het besparen op je water, kun je ook energie besparen in je badkamer. Heb je in de badkamer nog oude lampen, vervang deze dan door LED-verlichting. Deze vorm van verlichting gaat langer mee en verbruikt minder energie. Je bespaart ook energie door de warmte goed in je badkamer te houden. Dit doe je door de vloer, muren en plafond goed te isoleren.

badkamerplanten

Duurzame materialen

Wil je je badkamer gaan verbouwen of renoveren? Kies dan voor duurzame materialen. Je kunt die op verschillende manieren aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om je huidige badkamermeubelen een nieuw leven in te blazen door ze op te knappen, mocht dit nodig zijn. Wil of kun je dit niet, dan kun je er ook voor kiezen om een tweedehands meubel aan te schaffen, via bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Ben je ook toe aan een nieuwe douchekabine, dan kun je er ook voor kiezen om voor een inloopdouche te gaan. Deze zijn, doordat ze direct op de vloer geplaatst zijn, voor iedereen toegankelijk, ook voor de mensen die slechter ter been zijn. Daardoor hebben ze een lange levensloop. Daarnaast kun je kiezen voor duurzame tegels die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, kranen en douchekoppen van roestvrij staal of messing. Deze gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Als laatste kun je kiezen voor hout met een FSC-keurmerk, daarmee draag je bij aan het milieu en duurzaamheid.

Afvalbeheer

We denken er misschien niet zo snel aan om ons afval te scheiden in de badkamer. Vaak wordt er een klein pedaalemmertje geplaatst waar al het afval in terechtkomt. Toch is dit een mooie manier om toch weer een stukje bij te dragen aan het milieu. Je kunt ook kiezen voor herbruikbare producten in plaats van producten die eenmalig gebruikt worden. Denk hierbij aan katoenen wattenschijfjes en herbruikbare scheermesjes. Als laatste kun je ook kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Doordat je deze gebruikt komt er weer minder vervuiling in het riool terecht. Hoe ga jij verduurzamen?

En vergroen de badkamer met echte planten. Er is een prachtig assortiment wat bijzonder goed geschikt is