Donkere hoekjes – Bromelia, Orchidee, Calathea, Sierasperge, Vrouwentong, Varens, Aloë Vera, Venushaar, Graslelie, Lepelplant, Tillandsia, Bamboe het zijn allemaal planten die je zonder probleem in je badkamer kan zetten, want de badkamer, zo blijkt al langer uit de woonbladen, is ontdekt als groene ruimte.
Dat is niet uit de lucht gegrepen, want voor veel planten is een hoge luchtvochtigheid goed, vooral voor exoten, zoals de bromelia, en schaduwliefhebbers, zoals de varen, voelt dit als een natuurlijke omgeving.

badkamer

Kamerplanten in de Badkamer

Badkamer stylisten weten er wel raad mee. Het levert mooie plaatjes op. Grote keramieke badkamer tegels in natuurlijke en rustige kleuren, een smaakvolle tegel op wand, waar op gemonteerd een glazen douchescherm, en niet te vergeten een bad op pootjes en een dubbel wastafel met gestileerde kranen. Prachtig, maar er ontbrak wat… iets groens. En zo verdween de varen van de woonkamer naar de badkamer, en schonk de bromelia haar sprankelende kleuren aan een ruimte die het altijd zonder vrolijke accenten moest doen. Wie over-the-top wil neemt hangplanten en chique orchideeën.

Bonus

Voor veel huisbezitters is de intieme badkamer met groen een statusdingetje, dat de planten luchtverbeterende eigenschappen hebben en een kalmerend effect dat wordt beschouwd als bonus.

plantbathing kamerhortensia

Kamerhortensia

Is de luchtvochtigheid in de badkamer te hoog, in de woonkamer is die te laag. Niet alleen in de wintermaanden heb je vaak last van droge lucht in huis. Dat kan klachten opleveren zoals droge huid, hoofdpijn, droge ogen of neus- en keelproblemen. Zet om de luchtvochtigheid te verbeteren een paar kamerhortensia’s in huis. Praktijktesten van Fytagoras Plant Science uit Leiden hebben aangetoond dat hortensia als kamerplant de luchtvochtigheid het best verbetert. Dat gaat als volgt: het gietwater wordt via de wortels opgenomen en weer door de bladeren afgegeven aan de lucht. Juist omdat de kamerhortensia veel water drinkt, is de verdamping zeer hoog.

donkere hoekjes, sansevieria

sansevieria – vrouwentong

Kamerplanten voor donkere hoekjes

Daarmee is onze behoefte aan groen in huis nog niet gestild. Wat doen we met de donkere hoekjes, is het niet fijn als de binnenhuisnatuur ook hier de aandacht trekt?
Dieffenbachia, Aglaonema, Zamioculcas, Kwartjesplant, Bromelia, Vrouwentong, Graslelie, Hartjesplant, Calathea, Dracaena, Lepelplant… allemaal kamerplanten die met weinig licht weinig problemen hebben. Eigenlijk wel bijzonder want kamerplanten groeien juist door zonlicht en water. Kamerplanten die in de schaduw gedijen, hebben zich goed weten aan te passen aan een wat donkere standplaats, al is het niet zo dat geen enkele plant zonder licht kan. De Sansevieria en Zamioculcas zijn in dat op zicht wel kampioenen, bovendien heel erg sterk.

zamioculcas

zamioculcas

Lampen

Een donker hoekje in je kamer hoeft voor groen dus niet echt een probleem te zijn. Het is meer de vraag hoe zou je deze ruimte in je kamer er zo prettig mogelijk uit lichten, letterlijk: welke lamp kopen dus. Dat is hier de kwestie. Dat begint al met de vraag of die aan het plafond, aan de wand komt te hangen of op de vloer gaat staan. En wordt het spot- of sfeerverlichting? Kies je voor diffuse of directe verlichting.

Allemaal een kwestie van smaak. En een stuk ingewikkelder dan het kiezen van een kamerplant die weinig licht nodig heeft. Want waar je bij planten uit een overzichtelijk aantal te kiezen hebt, is die bij lampen voor je gevoel oneindig. Daar komt heel wat webserven om de hoek kijken.

ananasplant

Slaapkamer

Vergeet de slaapkamer trouwens niet. Die kan ook wel wat groen gebruiken. Een geschikte plant is de ananasplant. Volgens een oud volksgeloof zou deze Bromelia-soort de oplossing zijn om van het snurken af te komen. De plant geeft ’s nachts zuurstof af en het zet onze luchtwegen meer open. Dat laatste met als gevolg… minder snurken.

 

Fotocredits:
-kamerplanten met lampen, Vadim Kaipov op Unsplash.
-hangplanten in badkamer, Curology op Unsplash.
-sansevieria, zamioculcas en kamerhortensia, Bloemenbureau Holland.
-ananasplant, Barendsen bloemenexport.