Hippeastrum Amaryllis – Als je aan Kerst denkt, denk je ook een Hippeastrum, oftewel Amaryllis, een bolgewas uit de narcissen-familie. Maarten en Helen Sonneveld, van kwekerij Amazone, staan bekend om hun exclusieve en verbluffende soorten Amaryllis, een hoog gewaardeerd kerstproduct.

Hippeastrum Amaryllis

De vader van Maarten startte in de jaren 70, toen zijn vader uit de kwekerij stapte. In de zomer kweekten zij Freesia’s en de winter vulden zij op met de snijamaryllis.
Vanaf de nieuwbouw, zo’n tien jaar geleden, hebben Maarten en Helen een winkel binnen het bedrijf. Hier verkopen zij in de productiemaanden op vrijdagen en zaterdagen Amaryllis bloemen.

kwekerij

Door Florapodium
Aalsmeer

Een typisch kerstproduct

Maarten en Helen Sonneveld telen achttien bijzondere soorten Amaryllis. Hun focus ligt op exclusiviteit. Het kleinschalig telen van meerdere bijzondere, exclusieve soorten. Bijvoorbeeld de Lovely Nymph en de Magical Touch.

Hippeastrum, Amaryllis

Lovely Nymph

Lovely Mymph is grote zalmroze en dubbelbloemige Amaryllis. De soort is uniek om haar zware kwaliteit. Ze heeft dikke stelen, grote koppen en veel bloemen. Daarnaast heeft de bol een hoge productie en is ze heel goed te telen.

Hippeastrum, Amaryllis

Magical Touch

Magical Touch is een vrij nieuwe soort. Nu pas voor het 3e jaar in de handel. Magical Touch is een enkele bloem, maar met een bijzondere kleur. Niet echt rood, niet echt paars. Een kleur die je eigenlijk niet goed kan benoemen. Wat de soort het meest bijzonder maakt, is de witte rand aan de buitenkant van de bloembladeren. Met recht een bloem met een Magical Touch.

Zie ook op GroenVandaag het artikel 8 tips voor ‘eeuwig’ Amaryllis plezier.

TIP: Snijbloemenvoedsel geen probleem

Amaryllissen hebben geen snijbloemenvoedsel nodig. Worden de Amaryllissen samen met andere bloemen geplaatst die wel snijbloemenvoedsel nodig hebben, kan dit echter geen kwaad.

klaar voor transport

De teelt

Hippeastrum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar groeit het bolgewas hoog in de bergen. Maarten en Helen proberen zoveel mogelijk van deze weersomstandigheden in hun kas na te bootsen.
In september worden de eerste bloemen van het seizoen gesneden. Vanaf 10 november tot aan de Kerst is er een piekmoment
Na de oogst van de bloemen, gaat het blad groeien. Om de bol in bloei te brengen wordt eerst het blad verwijderd en de boltemperatuur omlaag gebracht. Hierdoor gaat de bol in rust en wordt de groei van de nieuwe knoppen gestopt, zoals dit ook in de natuur gaat. Elke drie jaar worden de bollen gerooid. In die periode maakt de bol nieuwe klisters. Die groeien uit tot nieuwe bollen.

Amaryllis als snijbloem

In de jaren ‘50 en ‘60 werd de Amaryllis voor het eerst als snijbloem in huis gehaald. Destijds waren deze alleen in de kleuren rood en wit beschikbaar. Nu, 40 jaar later telen Maarten en Helen 18 soorten in vele verschillende kleuren.

Hippeastrum, Amaryllis
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Zie hier voor meer informatie over Kwekerij Amazone.

Meer foto’s van de Amaryllissen van kwekerij Amazone zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.