Hippeastrum Tarantula – Een amaryllis die iets wegheeft van een reuzenspin. Dat kan je van de Hippeastrum Tarantula wel zeggen. Cybister, is de officiële handelsnaam. De Tarantula is een product van kwekerij Van der Ende uit Maasdijk. In dit bedrijf van de broers Martijn, Sjoerd en Gerard worden al meer dan 25 jaar Amaryllis snijbloemen geteeld. Van september tot en met juni bieden zij een uitgebreid assortiment Amaryllissen aan. En Kerst is daarbinnen de piek.

Door Florapodium
Aalsmeer

Hippeastrum Tarantula

Hippeastrum Tarantula

Een bijzondere Amaryllis

De Tarantula is een bloem met dunne sierlijke bloembladeren die krullen. Niet door veredeling, maar door de natuur gevormd en al een jaar of 10 op de markt. Moeilijk te telen, omdat de bol niet erg productief is, en ook geeft de bol niet heel veel bloemen, maar deze Amaryllis is prachtig om te zien. En de bloem is op meerdere manieren toe te passen.

Ophangen

Hang de bloemen eens op de kop. Wow wat een effect. Steek hiervoor een satéprikker dwars door de steel (op ongeveer twee centimeter van de onderkant) en bind die met touwtje vast. Vul de steel met water en hang hem op een leuke plek in huis. Vergeet de steel dan niet regelmatig bij te vullen met water.

Steel krullen

Vul een vaas met water. Maak daarna aan de onderkant van de steel van de Amaryllis 6 verticale sneetjes en zet de bloem dan in de vaas. Op deze manier gaat de steel extra krullen, zo heeft ook de steel een sierwaarde in de vaas.

Lees ook hoe je van amaryllis eeuwig kan genieten.

Hippeastrum Tarantula

De teelt

Met zijn twee broers Sjoerd en Gerard teelt Martijn op 11 hectare. Per jaar kunnen er 40 tot 50 stelen Tarantula per meter geoogst worden. Dit is weinig ten opzichte van andere teelten, waar gemiddeld 300 tot 400 stelen per meter in een jaar geoogst worden. Een aantal maanden in het jaar wordt er niet gesneden, waarbij rond de kerstperiode juist weer extra veel wordt gesneden. Het is dus niet zo gek dat de Amaryllis een kostbare bloem is.

CO2

500 Zonnepanelen, een warmtepomp, een warmtekrachtkoppeling en een certificaat. De broers doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bijzonder is dat er CO2 wordt ingekocht om te verspreiden in de kas. Dit zetten de bloemen om in zuurstof. In de kassen is er een structureel tekort aan CO2, een heel belangrijke voedingsstof voor de plant, omdat de stelen en bloemen er dikker en sterker van worden..

Rond de Kerst periode is het ontzettend druk in de kwekerij en werken er 100 man personeel om de productie rond te krijgen.

Hippeastrum Tarantula

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Zie hier voor meer informatie over Kwekerij Van der Ende Flowers.

Meer foto’s van Hippeastrum, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.