Doe het met bladplanten – Wil je rust en harmonie in je tuin? Denk dan eens aan bladplanten. Kies planten die bij jou passen en maak op een eenvoudige manier een solide basis voor een tuin waarin je je prettig voelt. Bovendien komen de bloemen van de andere planten extra goed tot hun recht in die oase van bladeren.

Schitterend met bladplanten

Jaar in jaar uit

Bij bladplanten zijn het vooral de bladeren die de aandacht trekken. Niet de bloemen, maar de bijzondere kleur of vorm van het blad springt in het oog. De variatie in soorten is enorm. De bladeren van deze vaste planten zijn het hele tuinseizoen aanwezig en geven body aan je tuin. Door een aantal hogere exemplaren van dezelfde soort op verschillende plaatsen terug te laten komen, schep je een sfeer van rust en harmonie. Een rij met één soort langs het pad, de border of het terras geeft hetzelfde effect. Bladplanten vragen weinig onderhoud en in het voorjaar komen ze vanzelf weer terug. Zo kun je er jaar in jaar uit van genieten.

Hosta nigrescens ´Krossa Regal´ – Pleioblastus viridistriatus ‘Auricoma’

Bladplanten voor zon of schaduw

Hou bij de aankoop van bladplanten rekening met de standplaats. Hartlelie (Hosta) groeit bijvoorbeeld goed in de schaduw of halfschaduw. Als bonus geven ze ook nog eens prachtige bloemen. Bamboe Pleioblastus auricomus houdt van zowel de zon als de schaduw. Stelregel is dat purperkleurige bladplanten zonnig moeten staan. Hoe minder zon ze krijgen, hoe groener het blad wordt. Lichtergekleurd blad verbrandt sneller en verdient daarom juist een plaatsje in de (half)schaduw.

Heuchera ´Caramel´ – Stachys byzantina ‘Big Ears’

Combineren met bladplanten

Dankzij de veelzijdigheid zijn verrassende combinaties mogelijk. Zo steekt het ronde, lichtgekleurde blad van purperklokje (Heuchera ‘Caramel’) prachtig af tegen het groene fijne blad van naaldvaren (Polystichum). Maar je kan ook voor bladplanten met dezelfde vormen of tinten kiezen. Een kwestie van smaak en uitproberen.

Imperata cylindrica ’Red Baron’ – Polystichum setiferum ‘Proliferum’

Wist je dit over bladplanten?
-De Latijnse naam van blad is folium, meervoud folia. Zo kan je uit de naam van Rodgersia aesculifolia afleiden dat het blad op dat van een Aesculus oftwel paardenkastanje lijkt.
-De bladeren van varens worden ook wel veren genoemd. In het voorjaar rollen ze als een feesttoetertje uit het hart van de plant, waarna ze zich ontvouwen.
-Groen blad is een belangrijke zuurstofleverancier. Dat komt door fotosynthese; een proces van bladgroenkorrels waarbij koolstofdioxide omgezet wordt in zuurstof.
-Sommige grassen, zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica ’Red Baron’), hebben prachtige intense kleuren.

Op www.perennialpower.nl is nog veel meer informatie over planten te vinden.

 

Tuinverlichting en vuur

Sfeer in de tuin creëer je vooral door groen in de border en in potten, maar vergeet de tuinverlichting niet. De uitgelichte avondtuin is een genot om te zien. Met zonne-energie ben je van al het kabels graven af en kun je je verlichting neerzetten waar je wil, met die restrictie, dat de zonnecellen overdag wel zonlicht moeten kunnen opvangen. Wil je geen verlichting door zonne-energie, denk dan aan duurzame led-verlichting.
En wat dacht je van een vuurschaal van cortenstaal! Vakmanschap en zo sfeervol