Dakraam schoon – VELUX dakramen staan bekend om hun kwaliteit en lange levensduur. Daarbij is het wel belangrijk dat je het dakraam goed blijft onderhouden. Goed onderhoud verlengt de levensduur van een dakraam. Bij goed onderhoud horen onder andere periodieke inspecties en een goede schoonmaakbeurt. Hoe maak je een VELUX dakraam schoon?

Dakraam schoon

dakraam schoon

Het schoonmaken van een dakraam bestaat uit verschillende onderdelen. We zetten ze hier voor je op een rij en leggen precies uit hoe je alles moet onderhouden, zodat jouw VELUX dakraam nog langer mee gaat.

Het schoonmaken van het raam

Voor het schoonmaken van het glas heb je een schone doek nodig die niet pluist, een zeemleren doek, en niet-schurend sponsje of een ruitenwisser van rubber. Meestal heb je aan schoon water voldoende. Is de ruit echt vies of bijvoorbeeld vettig? Dan gebruik je een mild, niet-schurend reinigingsmiddel Gebruik nooit een schurend schoonmaakmiddel of een schuursponsje, ook niet bij hardnekkige vlekken. Deze maken krassen op de ruit.
Gebruik je een schoonmaakmiddel? Zorg er dan voor dat dit niet of zo min mogelijk in aanraking komt met het kozijn. Dit kan vlekken veroorzaken.

Het schoonmaken van het luchtfilter

Een VELUX dakraam heeft een luchtfilter dat er voor zorgt dat schone lucht de ruimte binnen komt. Dit luchtfilter verwijder je om het schoon te maken met gangbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Is het filter heel vies en krijg je het niet meer goed schoon? Dan is het verstandig het filter te vervangen.

Het schoonmaken van de goten

Bladeren, takken en ander afval rond het dakraam moet verwijderd worden. Laat je dit te lang zitten, dan kunnen ze de goten verstoppen. Als de goten verstopt zitten kan het regenwater niet weg. Dit kan op termijn leiden tot allerlei problemen, zoals lekkage. Verwijderen doe je met bijvoorbeeld een handvegertje. Dan kan via de binnenkant door het raam helemaal te openen, of via het dak.

helder ingericht sfeervol loft

Condens

Zit het dakraam in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer? Voortdurende condensvorming heeft op de langere termijn een nadelige invloed op de kwaliteit van het dakraam. Het is dus beter condens zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door regelmatig te luchten. Ook een radiator onder het dakraam plaatsen is een oplossing.

In de winter

Nederlandse winters zijn vaak nat, maar er kan ook sneeuw vallen of het kan stevig vriezen. Ligt er sneeuw of heeft het na een natte periode gevroren? Kijk dan of er sneeuw en ijs in de goten rond het dakraam zitten. Dit zit de afvoer van smeltwater in de weg, en moet verwijderd worden.

Een VELUX dakraam schoonmaken is dus heel eenvoudig. Heb je nog vragen of wil je advies over het schoonmaken van je dakraam? De professionals van Dakraamplaza staan voor je klaar met alle informatie die je nodig hebt!

Fotocredits:
– introfoto dakraam, Sinitta leunen, op Unsplash.
– foto 3, loft, Alisha Hieb, op Unsplash.