Hortensia-week 2017 – Tijdens een zonnige bijeenkomst op hortensia-plantenkwekerij P. van Geest in Maasland hebben journalisten, redacteuren en bloggers/vloggers zich uitgebreid laten informeren over ontwikkelingen in de hortensiateelt.

Hortensia-week 2017

Binnenklimaat

Highlights waren de presentatie van voorlopige resultaten van een onderzoek naar het effect van kamerhortensia op het binnenklimaat, de presentatie van nieuwe en bijzondere soorten en de uitreiking van de Hortensia Award 2017. Doel van initiatiefnemer Hydrangeaworld.com was om de veelzijdigheid van de productgroep hortensia te laten zien: kamerplant, tuinplant en snijbloem. De bijeenkomst voor ‘groene pers’ vond plaats aan de vooravond van de Internationale Hortensiaweek die van 29 mei tot en met 4 juni 2017 duurt.

Hortensia in the picture

Onderzoek

Voorlopige resultaten van laboratoriumonderzoek door Fytagoras Plant Science dat kamerhortensia’s veel water verdampen via het blad. Dat wijst op een positieve bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Onderzoeksleider prof. dr. Bert van Duijn: “Met name de relatieve luchtvochtigheid wordt verbeterd en dat betekent een vermindering van symptomen als droge ogen en neus- en keelklachten.” In het lopende vervolgonderzoek wordt nader onderzocht wat het effect is van kamerhortensia’s in huiskamers op de gezondheid van mensen. Naar verwachting zullen de definitieve onderzoeksresultaten bekend zijn voor de aanvang van het nieuwe verkoopseizoen van kamerhortensia (januari 2018).

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Verduurzamen kantoor, een wereld te winnen.

Hortensia in the picture

Hortensia in the picture

Hortensia Award 2017

Op initiatief van Royal Floraholland zijn hortensiakwekers uitgenodigd om de houdbaarheid van hun producten te laten toetsen door het onafhankelijke Kenniscentrum Productkwaliteit. De groen-witte kamerhortensia ‘Caipirinha’ van Marjanne en Tom van den Berg uit Est is als beste uit de bus gekomen. Uit handen van Michel Verbeek, productmanager Hydrangea bij Royal Floraholland, ontvingen zij een oorkonde. Verbeek: “Het niveau van de geteste producten was hoog, maar de Caipirinha stak er net eventjes bovenuit.” Tom van den Berg: “Wij zijn zeer trots op dit resultaat. Het bevestigt ook onze bevindingen. Bij één van onze eigen proeven behaalden wij een bloeiperiode van maar liefst 180 dagen.”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Hortensia-week 2017

De Hortensiaweek (29 mei – 4 juni) wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd door initiatiefnemers hortensia Forever&Ever en Magical Four Seasons in samenwerking met Hydrangeaworld.com. De week met als thema ‘Bloeiend de zomer in’ richt zich met name op de consument. Op de winkelvloer en via voordeelacties bij tuincentra als GroenRijk krijgt de hortensia extra aandacht. Ook in Duitsland wordt de Hortensiaweek gehouden.

fotobijschrift Award
Michel Verbeek (rechts), productmanager Hydrangea bij Royal Floraholland overhandigt kwekers Marjanne en Tom van den Berg de Hortensia Award 2017.