Verduurzamen kantoor. Als over het jaar 2020 een lijst samengesteld wordt van meest gebruikte woorden, dan staat corona stijf bovenaan. Stevig op de tweede plaats vinden we klimaat. Het klimaat kan ons nog wel eens voor grotere problemen plaatsen dan welk virus ook. Onze zorg over het klimaat is een blijvertje. Gelukkig kunnen we er wat aan doen. Kijk eens naar alle folders die je in de bus krijgt of de advertenties in de media. Een vloedgolf van tips voor energiebesparing tot zelf stroom opwekken overspoelt ons in de vorm van aanbiedingen al dan niet aantrekkelijk gemaakt met een subsidiebonus. Elke particuliere woningbezitter is er inmiddels actief of passief mee bezig; wat een goed zaak is.

Waar ook een wereld te winnen valt is op de kantoren.

Verduurzamen kantoor

groene werkomgeving

Energielabel kantoren

Vanaf 2023 dient elk kantoor over een geldig energielabel te beschikken. Kantoren die groter zijn dan 100 m² moeten vanaf die datum zelfs voldoen aan minimaal energielabel C. De ondernemer die wil voldoen aan het juiste energielabel kantoor komt met gerichte isolatiemaatregelen en het plaatsen van zonnepanelen al een heel eind. En in zijn klimaatmissie staat de ondernemer niet alleen. Er zijn talrijke professionele dienstverleners om een helpende hand toe te steken, tot en met het gidsen door het woud van subsidiemogelijkheden.

op z'n kop

Klimaatvriendelijk

Toegegeven, het blijft een heel karwei om tot een klimaatvriendelijke werkomgeving te komen. Maar eigenlijk ben je er dan nog niet als ondernemer. In kantoren werken immers mensen die aan meer behoefte hebben dan een behaaglijke werkplek. De inrichting van de ruimte waarin werknemers hun prestaties leveren verdient evenzeer aandacht.

planten die de lucht zuiveren

Groene werkplek

Niet verbazend dat onze groene universiteit Wageningen veel onderzoek doet naar de positieve effecten van een groene werkomgeving. Dat heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Een opsomming uit de factsheets:

  • Planten in de kantoorruimte verminderen stress en verbeteren het concentratievermogen.
  • Planten op de werkplek zorgen voor een hogere tevredenheid met die werkplek.
  • Uitzicht op groen vanaf de werkplek is geassocieerd met minder stress.
  • Bij de aanwezigheid van planten in de kantoorruimte bleek bij onderzoek in Nederland en Groot Brittannië de productiviteit 15% hoger te liggen dan in kantoorruimtes zonder planten.

Dat er bovendien genoeg kamerplanten zijn die de lucht zuiveren is al langer bekend. Bij het verduurzamen kantoor past perfect het vergroenen van de werkplek.

binnenklimaat

Driedubbel effect

Groen in en rondom kantoren en werkplekken is dus niet alleen vriendelijk voor het klimaat, maar zorgt ook voor een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden van medewerkers en bezoekers.
De tip van GroenVandaag aan ondernemers die hun kantoren willen verduurzamen zou dan ook zijn: Kijk verder dan het juiste energielabel. Een combinatie van besparen en vergroenen levert een driedubbel positief effect op:

1- klimaatvriendelijk
2- kostenbesparend
3- productiviteit verhogend

Lees ook op GroenVandaag hoe bollenboeren verduurzamen en rekenin g houden met werk- en leefomgeving.