Hortensia-romantiek – Een romantische boog van ruim honderd kleurrijke tuinhortensia’s is een van de blikvangers op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Tot en met zondag vindt de Landgoedfair plaats en er worden in totaal ruim 30.000 bezoekers verwacht. De 27e editie van het Betuwse evenement staat bol van de romantiek. Eerder dit jaar is Mariënwaerdt namelijk uitgeroepen tot ‘Meest romantische landgoed’. Reden voor de organisatie om extra uit te pakken met onder meer tuinhortensia’s, een kissing booth en knusse fotohoekjes. Op het eeuwenoude familielandgoed kunnen bezoekers genieten van biologische streekproducten, de grootste collectie antieke rijtuigen en producten van ruim 100 standhouders.

Hortensia-romantiek

hortensia-romantiek in de betuwe

Hortensiaboog

De hortensiaboog is een initiatief van Hydrangea World, het collectief van hortensiakwekers en -veredelaars. Op het landgoed zijn tevens alle wegwijzers opgefleurd met blauwe, roze en rode tuinhortensia’s. Projectleider Brigitte Hagen namens Hydrangea World: “Om de Landgoedfair extra kleur te geven hebben wij opvallende presentaties met tuinhortensia verzorgd. Met hortensia ga je niet alleen bloeiend de zomer in, maar ook tijdens de nazomer kun je volop genieten van deze kleurrijke bloeiers. Er zijn namelijk weinig planten die zo lang en uitbundig bloeien als de tuinhortensia. De meeste soorten doen dat al vanaf eind mei en pas diep in het najaar is het afgelopen. En dat jaar in en jaar uit.”

Fotocredit: Hydrangea World

En wat te denken van deze kunstzinnige Hortensia-gevel!

6 hortensia-tips

Watervat

De latijnse naam van de hortensia is Hydrangea en betekent letterlijk watervat: ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (vat of kruik). De volksnaam ‘hortensia’ kwam voor het eerst voor in 1771. Verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde. Verschillende dames worden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau. Bron: Hydrangea World.

Verzorgingstips

Hoe verzorg je je hortensia’s? Op het plantenlabel staan diverse symbolen waaronder een zwart (schaduw), zwartwit (halfschaduw) of wit zonnetje (volle zon). Zo weet je precies welke hortensia geschikt is voor jouw tuin. Alle hortensia’s houden wel van een stevig slokje water. Gebruik bij het aanplanten speciale hortensiagrond en geef tijdens de zomermaanden voeding. Zo heb je een sterke plant die extra lang en uitbundig blijft bloeien.