AMSTERDAM – Hortensia’sDe Hermitage viert dit jaar haar tien jarig bestaan in Amsterdam. Om dat te vieren is vrijdag 13 september de tweede jubileumtentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’ feestelijk geopend.

De Hermitage benaderde LM Flower Fashion Productions voor de styling van de tentoonstelling. De jubileum cijfers zijn levensgroot verbeeld met snijhortensia’s en sieren de entree van het museum. 

Hortensia’s voor 10 jaar Hermitage

Jubileum met bloemenpracht

‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. De juwelen, portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren twee eeuwen mode, gedragen door de high society aan het Russische hof in Sint Petersburg.

Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote. Maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw.
Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. De juwelen werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé.

Bloemen

Bijzonder zijn ook de op bloemen geïnspireerde juwelen, zoals de broche van tsarina Elisabeth. Deze broche bevat veruit de meeste edelstenen van alle geëxposeerde juwelen. Het juwelenboeket bevat zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden.

hermitage orchidee

Orchidee

Prachtig is een parure van goudfiligrein met cameeën (1795), gemaakt van goud, diamanten, papier-maché en glas. Het object was een geschenk aan grootvorstin Aleksandra Pavlovna, zuster van de latere Nederlandse koningin Anna Pavlovna. 
Maar ook een broche in de vorm van een orchidee (eind negentiende eeuw), bestaande uit goud, zilver, email en briljanten, is een topstuk.

Russische revolutie

Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In de tentoonstelling schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren. 

 

De snij-hortensia als event-bloem

De snij-hortensia is perfect te stylen voor een event. Voor de viering van het feestelijke Hermitage jubileum is een selectie Classic snij-hortensia’s via Hydrangeaworld geselecteerd.

In roze en groene tinten zijn de hortensia’s Verena, Sibilla Classic, Glowing Alps Classic en Cannonball Classic gestyled. De combinatie van anjers, clematis, hypericum en chasmantium via Marginpar gaf de finishing touch. De bloemen zijn na behandeling in Quick Dip, dat perfect werkt voor hortensia’s in steekschuim, in designer sheets van OASIS Floral Products Benelux verwerkt. 

Meer over snij-hortensia, zie dit artikel op GroenVandaag:
Snijhortensia, het is hoogseizoen.

 

Hortensia’s voor 10 jaar Hermitage

De jubileumtentoonstelling is tot en met 15 maart 2020 te bewonderen.

Hermitage Amsterdam

Dagelijks open: 10 – 17 uur
Laatste toegang: 16.30 uur
Adres: Amstel 51, Amsterdam

Foto-credits: LM Flower Fashion Productions & Hermitage Amsterdam.