LEIDEN – Dit jaar staat de Hortus botanicus Leiden in het teken van de planten van Philipp Franz Balthasar Von Siebold. In de eerste helft van de 19de eeuw bracht deze Duitse arts in dienst van de Nederlandse regering meer dan 700 soorten planten met zich mee uit Japan.

Hortus

Tegenwoordig zijn nog meer dan 15 originele exemplaren te zien in de Hortus in Leiden. Ook bekende tuinplanten zoals de Hortensia en de Hosta komen van origine uit Japan en zijn door Von Siebold geïntroduceerd in Nederland. De Hortus organiseert vanaf 9 april 2016 extra activiteiten in het kader van het jubileumjaar. Vanaf 13 mei kunnen bezoekers terecht voor een tijdelijke tentoonstelling over de planten van Von Siebold.

Camelliaweekend in de Hortus
Een van de vele planten die Von Siebold introduceerde in Nederland was de Camellia. Hoewel de Camellia tot de 19de eeuw vrijwel onbekend was in het westen, behoort deze soort tegenwoordig tot een van de meest geliefde tuinplanten van Nederland. In het jubileumjaar 2016 organiseert de Hortus op 9 en 10 april het Camelliaweekend in samenwerking met de Internationale Camelliavereniging (ICS-Benelux). Liefhebbers kunnen hier genieten van lezingen, rondleidingen en natuurlijk zijn er de nodige Camellia’s te koop. Bezoekers betalen regulier entree; er geldt geen toeslag.

Een Duitse arts in Japan
Von Siebold was een Duitse arts in dienst van Nederland die vanaf 1823 op de handelsplaats Deshima (Japan) was gestationeerd. Hier verzamelde hij allerhande planten en bomen van Japanse komaf, die hij later naar de Leidse Hortus zou sturen. Meer dan 700 planten introduceerde hij op deze manier in het Westen. Omdat Japan strikte regels had met betrekking tot het ontsluiten van de geografische bijzonderheden van het land, mocht Von Siebold geen tekeningen maken van het land. Toen er ontdekt werd dat hij toch landkaarten in zijn bezit had van bepaalde streken, werd hij na een lang proces verbannen uit Japan. In 1832 vestigde hij zich aan het Rapenburg in Leiden op de plaats waar nu Japanmuseum SieboldHuis is gevestigd.