LEIDEN – De bekende culinair journalist Onno Kleyn schrijft acht originele recepten voor Hortus botanicus Leiden. In elk recept staat één specerij centraal. Vanaf de eerste openingsdag in 2017 krijgen Hortus-bezoekers kosteloos het boekje met acht specerijenrecepten mee. De recepten zijn aangevuld met achtergrondinformatie over de planten en met pentekeningen van Esmée Winkel.

Recepten van Onno Kleyn

Deze geste aan de bezoekers is een activiteit in het kader van het project Big Picnic. Het Big Picnic Project is een Europees project waarbij botanische tuinen in Europa en Uganda een centrale rol spelen bij de problematiek rondom voedselveiligheid.

Veilig voedsel
Vanwege de groeiende wereldbevolking en het feit dat gewassen steeds eenzijdiger worden, is gezond en voedzaam eten een speerpunt. Vanaf 2016 tot en met 2018 krijgt de Hortus botanicus een Europese subsidie van € 164.000 om evenementen en tentoonstellingen te organiseren om het Nederlandse publiek bewust te maken van de noodzaak rondom veilig voedsel. Samen met Waag Society uit Amsterdam is de Hortus het enige Nederlandse gehonoreerde instituut.

Kroonjuwelen uit Azië
Het receptenboekje van Kleyn past ook in het activiteitenprogramma van 2017. Volgend jaar staat de Hortus botanicus Leiden in het teken van Azië, dan bestaat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger ’ s lands plantentuin in Buitenzorg, precies 200 jaar. De eerste directeur en oprichter Caspar Georg Carl Reinwardt werd in 1823 prefect van de Hortus.
Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ wordt dit jubileum groots gevierd. Tussen april en oktober worden in de Hortus geurige en smakelijke Aziatische gewassen in de tropische kassen in het zonnetje gezet.

 

receptenboekje voor Hortus van Onno Kleyn

Onno Kleyn: De grote Kleyn, culinair compendium
Onno Kleyn is succesvol schrijver over eten en wijn, en een van de zeer weinigen in Nederland die beide onderwerpen aanpakt. Kleyn heeft in de Volkskrant alweer meer dan twaalf jaar vaste rubrieken en schrijft voor een immens scala aan bladen en magazines. Heeft meer dan veertig boektitels op zijn naam staan. Zijn laatste boek, de grote Kleyn, is een heus culinair compendium en is onlangs verschenen.

 

intro-foto, zwarte peper: rgb-stock, leocub, Manu Mohan