Bijzondere bollen – Op 14 februari 2017 opent in de Hortus botanicus Leiden een tentoonstelling over bijzondere bollen. Veel bezoekers zijn bekend met tulpen, narcissen of hyacinten. De Hortus laat dit voorjaar de bijzondere varianten zien van deze publiekslievelingen. Gouden druifjes, crèmekleurige kievitsbloemen of tulpjes die alleen op westelijk Kreta te vinden zijn.

Bijzondere bollen

Oudste botanische tuin van Nederland

Oud-hortulana Carla Teune en tuinman Wouter Koopman plantten afgelopen maanden meer dan 21.000 bollen in de oudste botanische tuin van Nederland. Samen met de bollen die nog in de grond zitten zal dit zorgen voor een bloemenzee in de voorjaarsmaanden.

Bijgoed

De bijzondere bollen worden altijd enigszins denigrerend ‘bijgoed’ genoemd. Dit terwijl er veel meer bijgoed is dan de ‘normale’ tulpen en narcissen. Het bijgoed dat de Hortus laat zien dit voorjaar is vaak met uitsterven bedreigd in Nederland, en bijzonder mooi om te zien.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Klimaatbestendige Mediterrane tuin in Hortus Leiden

Bollenkas

Speciaal voor de bollen die het Nederlandse klimaat minder aantrekkelijk vinden wordt momenteel een bollenkas gebouwd. Naast de monumentale Victoriakas komt deze stenen en kunststof constructie die de planten moet beschermen tegen de koude Nederlandse winters. Daarnaast functioneert de kas ook als bescherming tegen diefstal. De schaarse varianten zijn bij verzamelaars zeer geliefd.

LEESTIP: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Plant najaar bloembollen voor feestelijk voorjaar

2017: Jaar van de botanische tuinen

‘Bijzondere bollen’ is deel van het ‘jaar van de botanische tuinen’. 25 botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als Botanic Guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit. In dit themajaar zijn er twee tentoonstellingen en een symposium en lanceren zij een vernieuwde website en een nieuwe app: de Hortus Chat.

crocus pickwick

Crocus ‘Pickwick’ in bloei

Het is niet een heel bijzondere geofyt, maar ze bloeien dit jaar uitzonderlijk vroeg. De Crocus ‘Pickwick’ staat achter de Sterrewacht al mooi te bloeien.

Intro-foto: Fritillaria meleagris, Kievitsbloem
Fotograaf: Jan Meijvogel