AALSMEER – Fritillaria Ivory Bells in de schijnwerpers deze week. Om preciezer te zijn Fritillaria Ivory Bells. Fritillaria is een heel divers bolgewas met heel veel verschillende vormen en groottes. Ze worden over een grote bandbreedte boven de evenaar over bijna de hele wereld gevonden.
De Fritillaria Ivory Bells is een mooi voorjaarsproduct. De bloem is niet zozeer geschikt in een Biedermeier-boeket, maar des te mooier in een sierlijk voorjaarsboeket, waarin de bloemen hun eigen weg kunnen vinden op de vaas.

Door Florapodium
Aalsmeer

fritillaria ivory bells

 

 

Fritillaria Ivory Bells

De soorten variëren van de Mochailovski die zo’n 15 centimeter is, tot de Imperialis Slagzwaard die rustig 1 meter lang wordt.
De meeste soorten Fritillaria`s staan nog heel dichtbij hun natuurlijke oorsprong. Slechts een klein aantal soorten zijn cultivars die door het werk van mensen zijn veredeld. Dit zijn bijvoorbeeld de Keizerskroon (imperialis) Garlandstar, Orange Beauty en Orange Sweet.

 Hangende bloeiwijze

Wat de verschillende verschijningsvormen met elkaar gemeen hebben, is de hangende bloeiwijze met daarin de hangende nectar druppels die bij het ene soort beter te zien zijn dan bij de andere.

fritillaria ivory bellsDe Persica, Ivory Bells en de Magic Bells zijn drie verschillende soorten die veel op elkaar lijken en directe familie zijn. Alle drie zijn ze naar Nederland gehaald en verder veredeld en vermeerderd. Vooral in Turkije werden deze bollen verworven uit berghellingen en dalen. De bloemen zijn daar tot een hoogte van 2100 meter te vinden.

 

Trivia

  • Omdat de Fritillaria zulke exclusieve vormen heeft, deze in de schilderkunst veel in stillevens werd gebruikt door onze beroemde 17de eeuwse schilders?
  • De Fritillaria Imperialis, de bekende keizerskroon, werd vaak bovenin een bloemstilleven geschilderd als teken van de hoogste macht. Het is letterlijk een kroon op het werk.

 

 

De kweker en zijn product

G.I.A. Flowers uit Heerhugowaard is een bijzondere bolbloemenkwekerij die in de periode van half januari tot half mei actief is. Alle verschillende handelingen binnen het bedrijf zijn nog steeds handwerk: planten, rooien en het opkweken in de kas van de bloemen. Waar het bedrijf in 1990 begon met het kweken van lelies en diverse zomerbloemen, is het in 1996 begonnen met de broeierij van de Fritillaria Meleagris. In die tijd werden er ca. 10.000 stelen gekweekt van dit soort.

fritillaria ivory bellsVandaag de dag teelt het bedrijf maar liefst een kleine 1.000.000 stelen, met de Fritillaria Meleagris als grootste aandeel. Dit is het bekende kievitsbloemetje. Er zijn door natuurlijke kruisingen verschillende variëteiten ontstaan. De grote uitdaging is om de partijen uniform te krijgen, waarbij alle bloemen van dezelfde kwaliteit zijn.  Bij de Fritillaria Ivory Bells en Magical Bells is dat nu gelukt.

 

 

 Vermeerderen

Om de bollen te vermeerderen wordt er op een bepaalde manier in de bol gesneden. Op het moment dat een bol is beschadigd wil hij overleven, net zoals in de natuur. Als dit op de juiste manier gebeurt, zie je dat er in de snijwond kleine bolletjes ontstaan.
Het proces om een bol te snijden en vermeerderen duurt een jaar. Daarna duurt het nog 3 tot 4 jaar voordat er bollen zijn die sterk genoeg zijn om een mooie bloem te geven.

Door het vermeerderen vanuit zaad krijg je vaak bloemen met verschillende vormen, kleuren en lengtes.

fritillaria

Verzorging

• Gebruik een schone vaas. Vul deze met koud water en snijbloemenvoedsel, dit bevordert de bloei en de houdbaarheid van de bloem.
• Snij de Fritillaria schuin af en verwijder het onderste blad, voordat u de bloemen op het water zet.
• 
Vermijd tocht en direct zonlicht. Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Hierdoor heeft u het langst plezier van dit fantastische voorjaarsbloemetje.

Nog meer voorjaarsbrengers

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
5 Voorjaarsbrengers: woonplanten maand maart
Hortus plant meer dan 21.000 bollen