Kika – Om KiKa te steunen vond afgelopen zomer vonder het motto ‘VHG-hoveniers snoeien voor Leven’ de inzamelactie van taxus-snoeisel plaats. Aan de actie namen ruim 100 VHG-hoveniers deel.

Kika

Taxussnoeisel

Het uiteindelijke resultaat is dat er meer dan 255 kubieke meter aan taxussnoeisel is ingezameld. Daarmee kunnen 255 chemotherapieën worden geproduceerd.

Daarnaast heeft het ingezamelde taxussnoeisel voor een geldbedrag van € 7.677,- opgebracht. VHG schenkt dit bedrag, namens de deelnemende bedrijven, aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). VHG-directeur Egbert Roozen overhandigde een cheque met dit bedrag aan Rien Schimmel (rechts op de foto) van KiKa.

taxus inzamelactie tegen kanker

Inzamelactie

Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG
Ik ben erg blij met het geweldige resultaat van de taxusinzamelactie en ongelofelijk trots op en dankbaar voor de inzet van de deelnemende bedrijven. We hebben samen onze schouders gezet onder de strijd tegen kanker. Ik hoop van harte, dat de door ons ingezamelde taxus meehelpt aan het bieden van perspectief op genezing voor mensen met kanker. Graag steunen wij daarmee het goede werk van deze stichting’.

De Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners is van plan om de actie ‘VHG-hoveniers snoeien voor leven’ ook in 2017 te voeren. 

Een eerdere GroenVandaag-publicatie over deze Taxus-inzamelactie is hier te lezen.

kika

foto: Merve Sehirli Nasir, op Unsplash

Eenjarig snoeisel

Eenjarig snoeisel van Taxus baccata wordt gebruikt als basisbestand voor medicijnen tegen kanker. De stof baccatine wordt gebruikt als een basisgrondstof voor chemotherapie, waarmee kankerpatiënten kunnen worden geholpen bij bun behandeling tegen de ziekte. Voor 1 kg. van de stof baccatine, heb je gemiddeld 12 ton takjes nodig.

Kinderkander

Wil je beter begrijpen wat kinderkanker is, en waarom meer onderzoek essentieel is? KiKa biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van voorlichting. Speciaal voor basisscholen en middelbare scholen heeft KiKa voorlichtingsmateriaal en een speciale gastles ontwikkeld.