Snoeien voor leven – Vanmiddag, 8 juni om 15.00 uur, vindt op het Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam de start van de taxus-campagne ‘VHG-hoveniers Snoeien voor Leven’ plaats.

Snoeien voor leven

Hoveniers

Een kleine honderd hoveniers in Nederland doen mee aan deze actie en leveren daarmee belangeloos een bijdrage aan de bestrijding van kanker. Het snoeisel van de taxus baccata wordt opgevangen en geleverd aan farmaceutische bedrijven die het gebruiken als grondstof voor de productie van chemo-therapieën.

Snoeien voor Leven

KiKa

In het afgelopen jaar konden door de inspanningen van hoveniersbedrijven en particuliere tuinbezitters meer dan 10.000 chemo-therapieën worden geproduceerd.

Bij deze actie wordt door de VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen, samengewerkt met stichting Vergroot de Hoop. De opbrengst wordt dit jaar geschonken aan de stichting Kinderen Kankervrij, KiKa.

Foto-credits: Kika/Hovenier Floranta

Eenjarig snoeisel

Eenjarig snoeisel van Taxus baccata wordt gebruikt als basisbestand voor medicijnen tegen kanker. De stof baccatine wordt gebruikt als een basisgrondstof voor chemotherapie, waarmee kankerpatiënten kunnen worden geholpen bij bun behandeling tegen de ziekte. Voor 1 kg. van de stof baccatine, heb je gemiddeld 12 ton takjes nodig.

kika

Taxus in de tuin

Net als een haag van palmboompjes (Buxus) wordt Taxus baccata al honderden jaren lang gebruikt voor het maken van wintergroene hagen en voor het maken van allerlei snoeivormen. Taxus baccata kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. Het beste groeit de plant op een plaats in de halfschaduw op een goed gedraineerde tuingrond. Na de bloei vormt Taxus baccata vlezige rode besjes met een pitje. Het rode vlezige deel is niet giftig maar het pitje en de rest van de Taxus wel. Onderhoud, ongeveer twee keer per jaar knippen. Niet knippen wanneer de zon er flink op schijnt, i.v.m. verbranding. Vanaf juni beginnen met knippen.
Bron: Tuinen van Appeltern.