HOUTEN – Taxus. In totaal 70 VHG-lidbedrijven hebben deze zomer meegedaan aan de actie ‘Hoveniers snoeien taxus voor leven’. Zij hebben hun taxussnoeisel aangeboden aan de organisaties ‘Taxus voor Hoop’ en de ‘Taxustaxi’. De deelnemende hoveniersbedrijven doneerden bovendien bijna € 6.000,- aan goede doelen op het gebied van kankerbestrijding. Landelijk werd dit jaar zo’n 500 ton taxussnoeisel ingezameld, goed voor bijna 4.000 chemokuren.taxus, snoeien voor leven, kika

Taxus tegen kanker

Snoeisel

Het snoeisel van de Taxus Baccata bevat een belangrijke grondstof (baccatine) voor het maken van geneesmiddelen, waarmee tijdens chemotherapie kanker bestreden kan worden. Tijdens de inzamelactie, die liep van juni tot ongeveer september, konden tuinbezitters hun taxushaag laten snoeien door een VHG-hovenier. Deze heeft het snoeiafval vervolgens aangeboden bij ‘Taxus voor Hoop’ (voorheen ‘Vergroot de Hoop’) of de ‘Taxustaxi’. 

De stof uit de taxusnaalden wordt gebruikt bij bestrijding van borst,- maag,- slokdarm,- prostaat,- long,- eierstok en huidkanker.

De hoveniers ondersteunen met deze inzamelactie niet alleen een goed doel. Ze hebben door hun deelname ook op een bijzondere manier de meerwaarde van groen laten zien. VHG draagt de inzamelactie een warm hart toe en heeft de deelnemende leden geholpen met een draaiboek en diverse communicatiemiddelen. Zij konden deze in hun eigen regio inzetten om de inzameling van taxussnoeisel tot een succes te maken. De actie was gericht op particuliere tuineigenaren en op zakelijke opdrachtgevers.

Zie ook taxustaxi.Goede doelen

De bloemen- en plantensector steunt veel goede doelen. Lees deze artikelen op GroenVandaag.