Hyacint Johanna – De Hyacint is een bolgewas, ontstaan vanuit de aspergefamilie; de Asparagaceae. Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). Halverwege de 16e eeuw kwam deze teelt naar Europa, eerst in Frankrijk. In deze tijd was dit prachtige bloemetje zeer exclusief en alleen voor de elite weggelegd. Gelukkig is dat in deze tijd wel anders.
Hyacint Johanna
Door Florapodium
Aalsmeer
Ook in Nederland teelt men de Hyacint intussen in grote getallen en kan iedereen het voorjaar in huis halen met dit vrolijke, heerlijk ruikende bloemetje.
De mythe van Hyakinthos
De Hyacint heet naar de prins Hyakinthos. Volgens de mythe houden zowel Zonnegod Apollo als Westenwindgod Zephyros van de prins Hyakinthos. Helaas voor Zephyros verkoos Hyakinthos Apollo boven hem. Toen op een dag Apollo en Hyakinthos aan het discuswerpen waren, blies Zeprhyros de discus uit koers en trof de schijf Hyakinthos aan zijn hoofd en waardoor hij stierf. Apollo was ontroostbaar. Hij schiep uit het bloed van zijn geliefde Hyakinthos het plantje genaamd Hyacinthus.
De nagels van de Hyacint zijn ontstaan vanuit zijn tranen. Het lichaam van Hyakinthos heeft Apollo begraven op een heuvel bij de tempel Amyclae. Dat ligt zo’n 7 kilometer bij Sparta vandaan. Hier werd nog lang door de Griekse bevolking het Hyakinthos Festival gevierd. Een festival van drie dagen, waarbij de eerste dag van het feest in het teken stond van de rouw, de andere twee dagen vierde men zijn hergeboorte.
De kweker en zijn product
Familiebedrijf
G.de Wit & Zn is een echt familiebedrijf. Al meer dan 30 jaar specialist in het produceren en leveren van een hoogwaardige collectie snijhyacinten. De kwekerij ligt in Lisse, het hart van de Bollenstreek van Nederland. Het grootste deel van hun bollen komt uit eigen kwekerij. Zo weten ze precies wat de bol gebruikt aan voedingsstoffen en behandelingen. Hierdoor geven zij de garantie van een duurzame Hyacinten teelt.
Hyacint Johanna is een sterke hyacint met een mooie diep roze kleur en stevige nagels. Hyacint Johanna is een vrij nieuw soort en wordt nog maar door twee kwekers op de markt gebracht, waaronder G.de Wit & Zn.

Binnen geteeld
De Hyacinten ondergaan een binnenteelt. De bollen plant men in kratten die hoog op elkaar worden gestapeld. Vervolgens plaatst men deze in een vrij donkere, koude cel (6 graden Celsius). Met een week of twee/drie zijn de hyacinten zo’n 25/30 cm groot en komen zij uit de cel. Door het tekort aan licht is het blad erg geel van kleur.
Verlichte schuur
Eenmaal uit de koude cel, gaan de kratten naar een vol verlichte schuur. Hier is het zo’n 14 graden Celsius. De Hyacinten blijven in de kratten staan, maar deze worden wel afgestapeld. Hierdoor krijgen de planten een flinke dosis licht, waardoor het blad mooi groen wordt, de nagels mooi roze kleuren en de plant goed door kan groeien. Als de Hyacinten rijp genoeg zijn om te oogsten, komen ze uit de kratten op tafels. Vervolgens gaan de bloemen op de lopende band, waar ze door een machine gaan die de bol verwijdert van de steel. De bolbodem blijft aan de steel zitten, dit is belangrijk voor de houdbaarheid van het product. Hyacinten bost men met vijf stelen en daarna verpakt met vijf bossen.
Verzorging
De meeste Hyacinten worden droog aangeleverd. Laat ze eerst goed volzuigen met water voordat ze in de vaas gezet worden.
-Gebruik een schone vaas en vul deze met koud water.
-Hyacinten hoeven niet aangesneden te worden.
-Het is juist beter om de bolbodem aan de steel te laten zitten. Hierdoor blijft de steel steviger, blijven de bloemen langer houdbaar en wordt de kleur van de bloemen veel mooier.
-De meeste bloemen kunnen niet goed samen in de vaas met Narcissen. De Hyacint kan dit wel.
-Hartstikke leuk om een mooi voorjaarsboeket van de maken.
Nog meer bijzondere bloemen en planten
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: