Tuinieren in tijden van corona op het Franse platteland. In deze aflevering vertelt Sireen Bisseling over druivenstekken en citroenzaailingen.

Lieve GroenVandaag,

In Frankrijk zitten we in de 2de lockdown en in tegenstelling tot de eerste zijn de winkels open. Bars en restaurants niet. Wij hebben gelukkig afgelopen zomer onze vrienden gezien en dat is het; daar teren we op. We bellen af en toe en lachen wat af. Wij moeten om 18.00 uur binnen zijn. Omdat wij in een lockdown zitten, betekent het niet dat we ons vervelen.

Tuinieren in tijden van corona

op het Franse platteland

tuinieren-corona

Druivenstekken

Ik zal over een klein groen gedeelte van mijn leven vertellen. Zoals ik aan uw lezers had voorgesteld konden ze video’s op het internet volgen over het maken van druivenstekken; druivenstokken. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Bij collega agro-ecoloog afgekeken en ik heb bijna 50 wortelende stekken op de vensterbank in de keuken. 2 druivenstekken zijn gelukkig al verhuist naar een nieuw thuis. Pffft!
Ik ben begonnen de gewortelde stekken in potjes te planten en naar de kas te brengen. Als het te koud word bescherm ik ze wel met plastic. Maar ik heb er zoveel dat ik waarschijnlijk alleen de sterksten zal houden. De rest moet naar een ander tehuis.

corona-tuinieren

Vergelijkingsmateriaal

Ik heb de hele vriendenkring al gebeld dat ze druivenstokken van mij krijgen. En citroenplantjes. Wat moet ik er allemaal mee ? Mijn echtgenoot vraagt mij regelmatig waarom ik niet 10 of 20 planten zaai maar gelijk honderd of tweehonderd? Of waarom ik niet maar 5 stekken maak maar gelijk 50 stuks? Tja, ik zeg dan dat ik dan meer vergelijkingsmateriaal heb. En dat meen ik echt. Ik leer meer over de plant als ik meerdere zaailingen heb of meerdere stekjes.

sireen-bisseling

Citroenzaailingen

Ik zal maar eens noemen de citroenzaailingen. Tijdens de eerste lockdown heb ik ze buiten gezaaid en het ging langzamer dan in tweede lockdown. De reden? De eerste keer heb ik de zaailingen direct buiten gedaan in potjes en hebben de wilde vogeltjes de malse blaadjes afgegeten. Ik heb er nog maar 1 over. Die doet het overigens zeer goed als kamerplant op de vensterbank.

Tijdens de tweede lockdown heb ik in de winter binnen gezaaid en staan de zaailingen in potjes in de keuken. Alle 9 zaden opgekomen. Elk voordeel heb z’n nadeel, maar ook weer een voordeel. Als je binnen zaait riskeer je een beetje lange lijsjes door te weinig licht. Dat komt mij nu goed van pas bij mijn citroenzaailingen, want ik wil graag dat er een stammetje onder komt te zitten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Bolboompjes

Dan kan ik ze lekker gaan snoeien in de vorm van bolboompjes in het voorjaar en ze lenen zich goed voor bonsai. Het duurt toch een tijdje voordat de citroenboom vruchten maakt. Ik doe het meer voor de bloesems omdat die zo lekker schijnen te ruiken. Je hebt in ieder geval een decoratieve groenblijvende plant in huis. Bij mij groeien ze de pan uit op de vensterbank met een straaltje zonlicht.

Kumquats

Het gaat zo makkelijk met de citroenen dat ik nu kumquats aan het kiemen ben. Ik had wat kumquats gekocht omdat ik ze wou uitproberen. Maar mijn tong staat er in brand van. Het lijkt me mooi om een klein kumquatboompje te hebben, ze worden max 4 meter hoog, met al die kleine oranje vruchtjes eraan. En in de marmelade lijken ze me lekkerder dan vers.

Als je me wilt nadoen denk eraan dat je de kumquats even in de keuken laat liggen totdat de schil wat gaat drogen. Dan haal je de pitjes eruit. Van de schil (goed afwassen) kun je alsnog wat marmelade maken. De kumquatpitten worden dikker naarmate de vrucht meer rijpt/indroogt.

tuinieren-corona

Druivenstekken

Hoewel ik geen enkele vraag heb over het kweken van citroenboompjes, omdat het werkelijk zo makkelijk is, heb ik het nu wel bij de gestekte druiventakken. Ik heb een aantal die wel wortels hebben maar geen bladeren. En een aantal die zowel bladeren als wortels hebben. Zeg maar 50-50.

Wat nu?

Moet ik wachten totdat de gewortelde stek bladeren heeft alvorens hem te planten? Geen idee. Tijd voor een experiment dus.
Ik heb een 20-tal gewortelde druivenstekken geplant waarvan 10 bladeren hebben en 10 niet. Ik moet het dus gaan zien. Ze staan in kleine potten in de kas. Dat doe ik met opzet, die kleine potten, zodat ik weet dat ze dezelfde ruimte hebben qua wortels. Bovengronds zal ik wel zien wie de sterkste groeiers zijn. Deze kan ik overplanten in mijn speciale druiven-aardemix (zie vorig artikel) in grotere potten.

Ik wou ook even zeggen dat het niet te laat is om druivenstekken te maken. En citroenpitten kun je het hele jaar door laten kiemen. Veel succes vandaag met al je groen!

Fotocredits
-introfoto: Photo by Raimond Klavins on Unsplash
-overige foto’s Sireen Bisseling

 

Wilde knoflook

Sireen Bisseling

Sireen Bisseling

Sireen Bisseling woont in Frankrijk. Met de lezers van GroenVandaag deelt zij graag haar kennis, interesse, nieuwtjes en wetenswaardigheden over planten, bloemen, zaden en ook fruit. En tussen alle tuinverhalen en tips door vertelt ze hoe het is om in Frankrijk te leven.

Tuinieren in tijden van Corona op het Franse platteland is haar blog voor GroenVandaag.