Growroom IKEA – Je eigen voedseltuin in je eigen tuin. Vraagt weinig ruimte, geeft een hoge opbrengst, een echte blikvanger en de natuur dichtbij. Dat is The Growroom. De doe-het-zelf voedseltuin die je via open source geheel zelfstandig kan realiseren.

Growroom IKEA

Digitaal

Via te gratis te downloaden bouwtekeningen die precies aangeven hoe je de elementen (digitaal) moet laten fabriceren, zet je via het bouwpakket-procedé de bolvormige tuin in elkaar. In 17-stappen. Het is een vorm van volkstuinieren, zoals het nog nooit gedaan is. Vereiste ruimte: 2,8m x 2,5m. Behalve dat de GrowRoom gericht is op duurzaamheid wil het ook verbinden. Consumenten worden uitgenodigd om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze baanbrekende stadstuin door het originele ontwerp aan te passen, bij te stellen en te delen met anderen.

the growroom

Het ontstaan

The Growroom komt voort uit een samenwerking tussen architecten Sine Lindholm, Mads-Ulrik Husum en het Space10 innovatielab van Ikea. Space10 zoekt naar oplossingen voor het stadsleven van de toekomst. Het doel van het innovatielab is om te werken aan een wereld waarin voedsel lokaal geproduceerd wordt.  Op die manier kunnen buurtbewoners zelf voorzien in hun voedselbehoefte en het milieu ontlasten. Van over de hele wereld is al interesse getoond in The Growroom. Steden als Helsinki, Rio de Janeiro, Taipei en San Francisco hebben al laten weten Growrooms te willen bouwen.

Stadslandbouw (urban farming)

Stadslandbouw (urban farming) is de productie van voedsel in en om de stad. Bijvoorbeeld in stadsboerderijen, volkstuinen en schooltuintjes. Deze vorm van landbouw heeft vaak ook andere doelen dan eten produceren, zoals educatie, zorg en recreatie. Bij het verbouwen van voedsel in de stad is aan te raden erop te letten dat de bodem schoon is en dat de afstand tot wegen voldoende is, vanwege fijnstof en andere luchtvervuiling. Omdat meestal biologisch gewerkt wordt, het om verse, onbewerkte producten gaat en de afstanden kort zijn, kan de productie doorgaans als een duurzame vorm van landbouw gezien worden. Het kleinschalige karakter zorgt wel voor lagere opbrengsten dan gangbare vormen van landbouw. Bron: voedingscentrum.