KOPENHAGEN – Je eigen voedseltuin in je eigen tuin. Vraagt weinig ruimte, geeft een hoge opbrengst, een echte blikvanger en de natuur dichtbij. Dat is The Growroom. De doe-het-zelf voedseltuin die je via open source geheel zelfstandig kan realiseren.

Growroom IKEA

Digitaal
Via te gratis te downloaden bouwtekeningen die precies aangeven hoe je de elementen (digitaal) moet laten fabriceren, zet je via het bouwpakket-procedé de bolvormige tuin in elkaar. In 17-stappen. Het is een vorm van volkstuinieren, zoals het nog nooit gedaan is. Vereiste ruimte: 2,8m x 2,5m.
Behalve dat de GrowRoom gericht is op duurzaamheid wil het ook verbinden. Consumenten worden uitgenodigd om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze baanbrekende stadstuin door het originele ontwerp aan te passen, bij te stellen en te delen met anderen.

the growroom

Het ontstaan
The Growroom komt voort uit een samenwerking tussen architecten Sine Lindholm, Mads-Ulrik Husum en het Space10 innovatielab van Ikea. Space10 zoekt naar oplossingen voor het stadsleven van de toekomst. Het doel van het innovatielab is om te werken aan een wereld waarin voedsel lokaal geproduceerd wordt.  Op die manier kunnen buurtbewoners zelf voorzien in hun voedselbehoefte en het milieu ontlasten.

Van over de hele wereld is al interesse getoond in The Growroom. Steden als Helsinki, Rio de Janeiro, Taipei en San Francisco hebben al laten weten Growrooms te willen bouwen.