AALSMEER – Tulp Adore. In het wild komen tulpen voor in Noord-Afrika en Zuid-Europa en het noordwesten van China. De grootste aantallen en verschillende soorten groeien in de bergketens van Centraal Azie. Hier zijn de winters heel koud, de lentes lang en is er een droge zomer. De meest ideale omstandigheden voor tulpen.
Dubbele tulpen zijn ontstaan als mutatie in de natuur. Vroeg in de 17e eeuw zijn er al soorten bekend. Ook ontstaan ze door kruising.

 

tulp adore

Door Florapodium
Aalsmeer

Tulp Adore

Leuke tulpenweetjes
– Tulpen geven het ultieme voorjaarsgevoel.
– Duitsland is voor Nederland het belangrijkste exportland voor tulpen.
– In Frankrijk zijn rode tulpen het meest populair.
– Zandgronden bleken heel geschikt voor de tulpenteelt. Zo is de Nederlandse bollenstreek ontstaan.
– In Portugal zijn tulpen heel populaire bruidsbloemen.
– De tulpenbol heeft een koude periode nodig om in bloei te komen.
– Men is tot op de dag van vandaag nog op zoek naar de ongrijpbare zwarte tulp.
– De Tulp is de meest geschilderde bloem.

 

tulp adore

Verzorging

•Tulpen groeien nog een aantal centimeter op de vaas. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een vaas.
•Tulpen worden meestal droog aangeleverd, waardoor ze een tijd geen water hebben gehad. Door ze eerst een uur in papier of folie in water te zetten, kunnen de stelen goed water opnemen zodat ze weer stevig zijn.

 Vul daarna uw vaas met kraanwater op kamertemperatuur en zet de tulpen in de vaas.
•Tulpen kunnen slecht tegen de zon en warmte. Kies daarom een koele, niet zonnige standplaats.
•Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen. Net als bij alle andere bloemen zal het ethyleengas, dat door rijpend fruit geproduceerd wordt, de tulp sneller doen verouderen.

 

 

De kweker en zijn product

Meer dan 100 jaar geleden ontstond het familiebedrijf M.M. Duin Bearflowers. Intussen maakt de 4e generatie van dit familiebedrijf gebruik van al deze oude vakkennis. Met behulp van de 3e generatie vertaalt zich dat in prachtige bloemen met de hoogste kwaliteit.

tulp adoreM.M. Duin Bearflowers is gevestigd in Heemskerk, waar zij op zo’n 4 hectare grond verschillende tulpen soorten kweken. Om het ambachtelijke verhaal te vertellen, worden de tulpen sinds een paar jaar onder de naam Traditional Tulips by M.M. Duin op de markt gebracht. Tulpen met een verhaal dus.

Naast de doorgegeven vakkennis van de eerdere generaties, maakt het familiebedrijf ook gebruik van de puurheid van de natuur.

 Iedere bol wordt geplant met de hand in de volle grond, iedere bloem geoogst met gevoel. Ambachtelijk vakmanschap.

In oktober worden de bollen gepoot in de volle grond. Doordat ze in de volle grond staan krijgt de bol rustig de tijd om zich te ontwikkelen en te ontplooien op de ambachtelijke, traditionele manier met alle natuurlijke elementen, in de voedzame natuurlijke zandbodem.

Traditioneel kweken

Deze traditionele manier van kweken komt tegenwoordig nog maar op kleine schaal voor.

 Om toch in te kunnen spelen op de markt en tijdsgericht te kunnen produceren wordt gebruik gemaakt van rolkassen. Dit zijn grote glazen kassen, die door middel van een railsysteem op de juiste plek getrokken wordt. Deze plek wordt verwarmd en na zo’n 3,5 week kunnen de tulpen getrokken worden.

 

 

Nadat de tulpen geoogst zijn, wordt de bol verwijderd, de tulpen gebost en verpakt om naar de veiling te gaan.

 De verwijderde bollen gaan in bewaring in een bewaarcel. Deze worden in oktober weer gepoot, maar dat tweede jaar niet voor de productie.

tulp adoreDe bollen groeien wederom in de volle grond tot deze mooi in bloei staan, waarna met een grote maaimachine de koppen eraf gehaald worden. Zo gaat alle energie naar de bol en niet naar de bloem. In juni worden deze gekopte tulpen geoogst. De bol wordt gerooid uit de grond en klaargemaakt om in oktober wederom gepoot te worden. Deze ronde wel weer voor de productie.

 

Tulp Adore

Nieuw in het assortiment van M.M. Duin is tulp Adore
. Een zware kwaliteit tulp met een gevulde bloem. Deze pioenbloemige tulp is flink stevig, met mooi opstaand blad en een prachtig vol roze kleur.

 Tulp Adore is uitermate geschikt voor de meest romantische boeketten, maar ook voor vrolijke frisse voorjaarsarrangementen.