Inheemse zaaiweek – Zaaien voor de biodiversiteit: doe het in de herfst tijdens de inheemse zaaidag. Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit, en dat terwijl we die bijna niet in onze tuinen hebben staan. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die hier van oudsher voorkomen. Nu er daar steeds minder van over zijn, lopen ook onze insecten in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen vond Gardeners’ World magazine.

Inheemse zaaiweek

Inheemse zaaiweek

Waarom zaaien in het najaar?

Het voelt misschien ‘normaal’ om planten en bloemen in het voorjaar te zaaien, maar juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets. De zaden van sommige planten zijn berekend op een koude periode. De zaadjes wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Komt er geen koude periode, dan kiemen de zaden niet goed. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Doe mee

Omdat inheemse planten het beste in het najaar gezaaid kunnen worden, organiseert Gardeners’ World van 26 september tot en met 2 oktober de Inheemse Zaaiweek. Iedereen wordt opgeroepen om inheemse zaden te zaaien, samen voor de biodiversiteit. Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaaien we zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden.

De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van Gardeners’ World, Stichting NL Bloeit, De Bijenstichting en kweker en leverancier van wildebloemenzaden Cruydt-Hoeck.

Gardeners’ World is het 100% duurzame tuinmagazine voor mensen die in de tuin aan de slag willen.

TIP: Ken je Blossombs? Een leuke ‘stoute’ manier van zaaien: Bloembommetjes maken de wereld een stukje mooier

biodiversiteit

Biodiversiteit

Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied – van een waterdruppel tot een compleet bos of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waar ze deel van uitmaken, van moerassen tot woestijnen. Het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen en aaibare beesten. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen en de interacties daartussen. Genoeg te onderzoeken dus, voor wetenschappers die de biodiversiteit willen beschrijven, begrijpen en beschermen.
bron: Wageningen University & Research

Fotocredits:
-introfoto, Scotty Turner, op Unsplash.