Kant-en-klaar hagen – In Nederland zijn groene kant en klaar hagen enorm populair. Dat is niet geheel onlogisch, want de Nederlandse tuinen zijn relatief klein en dergelijke natuurlijke hagen op een stalen klimscherm nemen weinig plaats in. Jarenlang zagen we in Nederland alleen de wintergroene Hedera op een stalen trellis. Bij Yarinde dachten ze echter een stapje verder en brachten deze week nieuwe soorten op de markt.

Groenblijvende kant-en-klaar hagen

Michael van Wassem van Yarinde vertelt: “Vroeger was er dus maar één soort, de groenblijvende Hedera in de vorm van kant en klaar haag. Maar deze woekert, heeft een ietswat wilde uitstraling en past in veel tuinstijlen niet thuis. Bij tuinplantenshop Yarinde hebben we daarom nieuwe wintergroene soorten op de markt gebracht, zoals de Portugese laurier “Prunus” met donkergroen blad en een luxe uitstraling. De Olijfwilg ‘Elaeagnus’ met zijn fraaie dofgrijs/groene bladeren en een moderne uitstraling, die tevens ook geschikt is voor zoute zeewind. Wie van een rode herfstverkleuring en glanzend blad houdt, kan ook de Glansmispel ‘Photinia’ overwegen. Bij Yarinde zijn diverse kant-en-klare trellishagen beschikbaar, geschikt voor iedere type tuin.”

olijfwilg- amberboom

Eten van eigen haag

De oprichter van Yarinde vertelt verder: “Steeds meer mensen ontdekken ook dat het erg leuk is om te eten uit eigen tuin. Denk aan druiven, kiwi, appels of peren. Vooral klimdruiven doen het goed in Nederland en begroeien relatief eenvoudig aan een ijzeren rek. Bij appels en peren is dit iets ingewikkelder. Mijn advies is: zet een eetbare kant-en-klaar haag neer op een plek waar je geen zichtlijnen naar de buren hebt. Want eetbare klimplanten zijn niet het hele jaar groen. Wel bloeien leivormige appels, kersen, pruimen en peren fraai wit/roze in het voorjaar. Laagstammige appel- of perenbomen zijn trouwens beperkt in hoogte, deze kunnen daarom ook als voortuinhaag van bijvoorbeeld 1 meter hoog toegepast. Kiwistruiken klinken leuk, maar doen het in Nederland in de winter vaak matig, dat is wel goed om even te weten.”

Decoratief bladeren

De vorm en kleur van de bladeren kunnen echt het verschil maken in een tuin. Met de nieuwe soorten kant en klaar haag van de Beuk (klein getand blad) en de Amberboom (groot, diep ingesneden blad) van Yarinde biedt het bedrijf consumenten echt iets aparts. De herfstverkleuring van de Amberboomhaag is ook nog eens erg fraai. De haagbeuk is daarnaast ook inheems aan delen van Europa en een waardplant voor de Meikever, vlinders, vogels en zelfs zoogdieren.

Bloeiende hagen

Wat is er nu leuker dan genieten van fraaie bloemen in de tuin? Wie gaat voor een fraai bloeiende haag kan denken aan diverse soorten Clematis, witte of blauw regen of Passiebloem (alleen geschikt voor warme, beschutte plaats). Niet vergeten, de meeste soorten zijn bladverliezend in de winter, behalve de Toscaanse Jasmijn en de Clematis soorten Apple Blossom en Armandii Snow Drift.

Groen

Groene hagen in de tuin straat niet alleen mooi, maar zijn ook beter voor insecten en andere dieren. Daarnaast verkleint men zijn voetprint door niet voor een houten schutting te kiezen. Steeds meer mensen ontdekken ook de mix van hagen en delen van hout. Dat geeft een speels en minder hokkerig geheel in de achtertuin aldus Yarinde. En niet geheel onbelangrijk, egels kunnen zich makkelijker door wijken verplaatsen, omdat ze door de trellisschermen kunnen lopen.

glansmispel

glasmispel – photinia

Last but not least

Let bij de keuze voor de soort kant en klaar hagen altijd op jouw bodemtype, zon of schaduw, droog of natte grond en andere zaken. De Kiwi doet het bijvoorbeeld wat lastiger in ons land, omdat deze niet graag natte voeten heeft in de winter. Specialisten van Yarinde tuinplanten assisteren hierbij. Tevens bieden zij de mogelijkheid voor thuisbezorging in heel het land inclusief bemesting en aanplantgrond. Als laatste nog een tip voor wie de haag wil combineren met een bijpassende border. Zorg dan voor contrast qua bladkleur, bladvorm en bloeikleur is het advies. Zo steekt de haag mooi af bij de tuinborders.

Fotocredits, Yarinde
Introfoto, Olijfwilg