Jaar 2016 – Volgens de Chinese kalender is 2016 het jaar van de Aap. Voor iedereen die van lezen houdt, is 2016 van het Boek. Speculanten vinden 2016 van de Eenhoorn, voor sporters van de Olympische Spelen en trendwatchers houden het op Polderpositivisme.

Jaar 2016

Jaar van de boon

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot dat van de boon. In 32 landen, waaronder Nederland, vragen Nationale Bonen Comités aandacht voor de boon, die voedingskundig gezien een van de beste producten uit de natuur is. Bonen zitten boordevol vitamines en mineralen en bevatten veel vezels. Doel van de VN is om de boon de verdiende erkenning te geven.

Jaar van de Bloemen en Planten

Voor GroenVandaag is komend het jaar van de bloemen en planten, zoals 2015 dat ook was, en de jaren 2017 en verder dat ook zullen zijn. Groen is onze navelstreng waar we niet los van mogen en kunnen komen. Vandaar dat GroenVandaag u in 2016 alle dagen groen wenst.

Meer info over het boonjaar 2016

[Getoonde nieuwjaarskaart is een design van Wijnand Loven, fotograaf in Haarlem.]

Jaar 2016, GroenVandaag wenst u alle dagen groen

Foto: Jan Nijman, op Pixabay.

Peulvruchten

Op 10 november heeft de FAO van de Verenigde Naties in Rome officieel het ‘Internationale Jaar van de Boon’ ingeluid. In 32 landen zullen nationale Bonen Comités bonen op de kaart zetten. In Nederland gaat BlijeBoon dat doen. Wat in de volksmond bonen wordt genoemd, zijn peulvruchten, de vruchten van vlinderbloemige planten. Het gaat niet alleen om bonen maar ook om linzen, kapucijners, erwten en pinda’s. Vlinderbloemige planten zijn in staat om met hulp van wortelknobbelbacteriën stikstof uit de lucht te binden, ze fixeren stikstof en dragen zo bij aan de bodemvruchtbaarheid. Omdat de plant stikstof om kan zetten in eiwit, zijn peulvruchten eiwitrijk. Bron: keetsmakelijk.nl