Je huis en tuin milieuvriendelijk – Wil jij graag weten hoe jij je huis en tuin milieuvriendelijk kan maken? Je kan op vele verschillende manieren ervoor zorgen dat je huis en tuin milieuvriendelijk zijn. Weet jij nog niet zo goed hoe jij dit het beste kan doen en kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan vooral snel verder en ontdek de beste tips!

Je huis en tuin milieuvriendelijk

Groene energie gebruiken

Wat ook vaak wordt aangeraden als jij milieuvriendelijk wilt leven, is het regelen van groene energie voor je huis. Je kan dit op vele verschillende manieren doen, zo kan je bijvoorbeeld zelf groene energie opwekken door zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook energie afsluiten bij een energieleverancier die groene energie aanbiedt. Deze groene energie is afkomstig van de zon, maar ook van wind en water. Dit soort bronnen zijn energiezuinig, en door hier jouw energie af te nemen, kun je op een milieuvriendelijke manier gebruikmaken van energie. Wil je graag weten welke energieleveranciers groene energie aanbieden? Dan kun je hier stroom en gas vergelijken.

Moet jij sowieso nog een energiecontract aanvragen voor je huis? Moet dit eigenlijk sneller dan je had verwacht, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen? In dat geval kun je een spoedaanvraag energie aanvragen. Ook hierbij kun je natuurlijk weer kiezen voor groene energie!

wilde bijen

foto: iBulb

Isoleer je woning

Wil jij zo min mogelijk energie verbruiken met het oog op duurzaamheid, en wil je dat ook terugzien in de kosten? Dan wordt het altijd aangeraden om je huis goed te laten isoleren.

Zo kun je je huis goed laten isoleren, door het enkelglas te vervangen door dubbelglas bij je ramen. Nog beter is natuurlijk triple glas. Ook is het slim om de muren, het dak en de vloer te isoleren. Je hebt ook wat simpelere dingen die je zelf kan doen aan je huis om het te isoleren. Zo kan het al een hele hoop helpen om gordijnen op te hangen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Dit is waarom duurzaam leven belangrijk is

Insecten en dieren

Als jij je tuin zo milieuvriendelijk wilt maken, dan wordt het zeker aangeraden om allerlei soorten dieren en insecten te verwelkomen in je tuin. Door dit te doen zorg je eigenlijk voor een goed ecosysteem. Dit gaat dan over het algemeen over de wat kleinere dieren, zoals vogeltjes.

Je kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat er vogels in je tuin komen. Leg bijvoorbeeld lekker wat eten voor ze neer, zoals speciaal vogelvoer. Als je graag insecten wilt aantrekken tot je tuin, wordt het aangeraden om een insectenhotel aan te schaffen. Zoals je al in de naam hoort is dit echt een speciale plek voor insecten. Als je een insectenhotel aanschaft, bied je een onderdak aan voor verschillende insecten, maar het is ook een broedplaats voor vele insecten.

tuineninspiratiepark

Foto: Bloemenpark Appeltern.

Groene tuin

Het is ook handig om je tuin zo milieuvriendelijk mogelijk te maken door verschillende planten in de tuin te zetten. Een groene tuin is echt een must. Dit is natuurlijk erg goed voor het milieu, want je hebt allemaal planten of bloemen in je tuin. Ook hier kan je het ecosysteem weer mee helpen, want sommige insecten en vogels zijn aangetrokken tot bepaalde planten of bloemen. Hierdoor krijg je dus ook weer meer vogels en insecten in je tuin.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bolchrysant Skyfall, speciale tuinplant van de maand

Daarnaast levert het veel voordelen op als je verschillende planten in jouw tuin hebt staan. Deze zorgen voor verkoeling in de tuin én kunnen overtollig regenwater opvangen. Een paar planten en bloemen die vaak worden aangeraden voor een goede tuin, zijn onder andere een vlinderstruik. Je hoort het al in de naam, maar hier komen allemaal vlinders op af. Dit is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens goed voor het hebben van een groene tuin. Wil jij graag bijen aantrekken in je tuin? Dan kan je verschillende planten halen, zoals kattenkruid of een muurpeper. Dit zijn allemaal planten waar bijen op af komen.

Fotocredits: introfoto, Onehundredsevntyfive, op Pixabay.