Groene schatkamer – Bezoek deze zomer de groene schatkamer van het Muiderslot. De tuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e-eeuw, staan vol ‘levend erfgoed’ bestaande uit vergeten en bedreigde historische bloemen- en plantensoorten die je kunt ruiken, voelen én proeven. En wist je dat de vestingwallen die het Muiderslot omgeven, heel waardevol zijn voor de natuur? Ze worden aan de buitenkant niet beheerd waardoor ringslangen en ijsvogels ongestoord hun gang kunnen gaan. De meidoornstruiken op de wallen bieden voedsel en beschutting voor insecten en vogels. Deze zomer zet Muiderslot haar groene buitengebied in het zonnetje en biedt tal van activiteiten aan.

Groene schatkamer

Kasteeltuin Muiderslot, een ware groene schatkamer

Tropische planten in het Muiderslot

3 juni tot en met 3 september

In de presentatie ‘Tropische planten in het Muiderslot’ is er aandacht voor de 17e eeuw. In die tijd woonde schrijver en dichter P.C. Hooft in het kasteel. In de tuinen groeiden er toen al planten uit onder andere Afrika, Amerika en Azië. Maar wat waren dat voor planten? En hoe kwamen die hier terecht? Die geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met het groen in de omgeving. Planten en de verhalen over deze planten, bieden je een inkijkje in het verleden. Nieuwsgierig geworden? Kom langs en ontdek welke verhalen de tropische planten nog meer vertellen. Je kunt deze expositie bezoeken met je entreebewijs voor het Muiderslot.

Midzomeravond-picknick

21 juni

Vier het begin van de zomer in de tuinen van het Muiderslot! Vanaf 18 uur staan de poorten van het Muiderslot open voor de Midzomeravond picknick voor de hele buurt! De live muziek wordt verzorgd door jonge muzikanten van Muziekvereniging het Gooi. Neem vrienden of familie en een goed gevulde picknickmand mee en kom genieten van een zomeravond vol gezelligheid en muziek in onze pruimenboomgaard. In de horeca is koffie, thee, fris en wijn te koop. Het kasteel is gesloten, maar de tuinen en de rest van het terrein zijn voor deze speciale gelegenheid gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 18.00 uur.

Tasting met Judith Cyrus

24 juni

Judith Cyrus is culinair ontdekker en schrijver van het kookboek Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Tijdens haar tasting die wordt organiseerd in aanloop naar Keti Koti op 1 juli, zal zij vertellen over hoe kruiden en rijke ingrediënten uit de voormalige koloniën hebben bijgedragen aan de huidige culinaire cultuur in Nederland. Hoe kookten ze vroeger in Suriname, wat aten de mensen? Hoe werden de kruiden uit de tuin gebruikt? Hoe zijn sommige populaire Surinaamse gerechten ontstaan ondanks beperkte toegang tot voedsel in de slavernij? En wat hebben de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname toegevoegd aan de Surinaamse eetcultuur. Starttijd 15.00 uur, prijs: 10 euro p.p. exclusief entreekaartje.

Grote Groenweekend

24 en 25 juni

Op 24 en 25 juni kleurt het kasteel groen! Kom naar de tuin en beleef het Grote Groenweekend. Een heel weekend vol aandacht voor de natuur in en rond het kasteel. Zo kan je speuren naar vogels die in de slotgracht of in de torens van het kasteel leven. Meebouwen aan een groot insectenhotel, een verrekijker lenen om bijzondere dingen in de natuur mee te spotten of je eigen tuinontwerp schilderen. Om 14.00 uur start op beide dagen een tuintour. Houd de agenda in de gaten voor alle activiteiten in dit weekend.

Tuintour Tropische planten

1 juli 

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Op deze zaterdag kan je mee met een tour waarbij je meer te weten komt over de herkomst van tropische planten in Nederland en met name over de planten die nu te bewonderen zijn in de kas en de tuinen bij het Muiderslot. Aan de hand van de diverse planten hoor je meer over de koloniale tijd en natuurlijk bijzondere weetjes over de planten. Starttijd 11.00 uur, prijs: 5 euro euro p.p. exclusief een entreekaartje.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Design by nature: bloemen en insecten

Nog meer over Muiderslot

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Muiderslot zet kasteeltuinen en vrijwilligers in het zonnetje

Liefde en erotiek in romantisch Muiderslot

Meer groene uitjes? Kijk dan ook in de rubriek Uitjes op GroenVandaag.