OEGSTGEEST – Deze week werden alle kerstboomeigenaren die afgelopen januari hun boom naar het kerstbomenasiel voor de jaarlijkse overblijf bij Vrij Groen in Leiden brachten, gemaild met het bericht dat ze hun boom weer kunnen ophalen in december. Dit jaar heeft 80% van de bomen het overleefd, wat een absolute topper is in de 6 jaar dat Vrij Groen het kerstbomenasiel verzorgt. Voor mensen van wie de boom overleden is, staat een weesboom klaar.

Kerstbomenasiel

Verzorging
Dus iedereen die in januari een kerstboom naar het asiel gebracht heeft, kan er nu weer één meenemen. Dat is te mede te danken aan een goede verzorging van de bomen tijdens de Kerst. Kort samengevat is dat: koop een verse boom met een grote, zware wortelkluit, géén Nordmann spar. Laat de boom op een koele plek acclimatiseren als hij naar binnen gaat, en weer als hij na de Kerst naar buiten gaat. Zet binnen de kerstboom niet bij de verwarming en niet direct op de vloerverwarming. Geef ruim water.

Omdat Vrij Groen per half januari weg moet van haar huidige locatie aan de Rhijnhofweg in Oegstgeest worden vanaf 17 december alle ‘restbomen’ verkocht aan een ieder die ze wil hebben. Wie een boom koopt, steunt gelijk Vrij Groen

Tijdens de ophaaldagen, te weten de woensdagen en zaterdagen voor de kerst van 13.30 tot 16.00 uur, kunnen bezoekers ook een duurzaam kerststukje maken, van lokaal groen, op klei van de tuin (bijdrage € 2,50).

Verhuizing
Op woensdag 4 januari 2017 wordt het kerstbomenasiel geopend voor nieuwe bomen. Dit jaar kunnen de bomen terecht bij Kunstweide Ommenabij aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden. De eigenaren van de Kunstweide zijn zo vriendelijk geweest een stuk van hun grond dit jaar ter beschikking te stellen voor de opvang. Bij goed weer is het kerstbomenasiel in januari elke woensdag- en zaterdagmiddag open. Van 13.30 tot 16.00 uur kunnen kerstbomen op dit adres aan het asiel worden overgedragen.

Meer informatie over het kerstbomenasiel en kerstboomverzorging, of over werken als asielhulp bij Vrij Groen: www.vrijgroen.info.

Foto: Anne Marie van Dam