HONSELERSDIJK – Dat het de Kerstster zou ontbreken aan een eigentijds imago en daardoor minder populair is, is beslist niet af te lezen uit de verkoop. Door een stijgende vraag is de productie van de Poinsettia de laatste jaren zelfs toegenomen en is de Kerstster voor de handel en consument daadwerkelijk de ster van de Kerst. Niet alleen bij ons in Nederland, maar ook in onze buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en niet te vergeten Amerika en Mexico. 

Kerstster

kerststerren Daar hebben de telers en veredelaars een belangrijke rol in gespeeld. Zij hebben zich de laatste jaren flink ingespannen om nieuwe soorten met nieuwe kleuren te ontwikkelen. Het aantal variëteiten is inmiddels indrukwekkend, met schakeringen van helderrood tot roomwit.

Poinsettia Dag

In de VS is er sinds 2002 een heuse Poinsettia Dag. Bepaald door het Huis van Afgevaardigden, ter ere van de in dat jaar overleden kweker Paul Ecke Jr., die in Amerika wordt beschouwd als de vader van de poinsettia-industrie.

Van onkruid tot Kerstster
In Mexico wordt de Kerstster Bloem-van-de-Heilige-Nacht genoemd. Ook hier heeft de Poinsettia haar eigen feestdag, net als in Amerika op 12 december. Deze ook wel Dag van de Maagd genoemd, is verbonden met de legende van een radeloos jong meisje, dat het tijdens een processie ontbrak aan een geschenk voor het kindje Jezus. Een engel vertelt haar dat welke gift dan ook een teken is van liefde en daarom een prachtig geschenk. Als zij onderweg het onkruid langs de weg verzamelt, verandert dit rond de kribbe in wonderbaarlijke en schitterende bloemenzee van rode sterren: de Poinsettia.

intro-foto, rgb stock, al71, Lucyna Andrzejewska
clip: mooiwatbloemendoen.nl 

Nog meer kerststerren

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:

Stylen met kerststerren

De ster van de Kerst is de kerstster

Kerststerren: tafeldecoratie met sterallure

Poinsettia, dat is maandenlang genieten