Vier kleurrijke poldertuinen – In augustus is de zomer volop in beweging in de vier Poldertuinen in Espel en Bant. Het is in deze tijd altijd volop genieten van geurige vlinderstruiken, bol-, pluim- en eikenbladhortensia’s, grootmoeders oorbellen, pindakaas-planten, hibiscus, rozen en planten zoals anemonen, andoorn, bergamot, dropplanten, duizendknoop, pimpernel, vlambloemen, ijzerhard, zilverkaarsen en zonnehoeden.

poldertuinen

De Pegasushof.

Vier kleurrijke poldertuinen

Snoepwinkels voor insecten

Ook bijzondere sierdistels en prachtige grassen ontbreken niet. De tuinen zijn ware snoepwinkels voor bijen, hommels, vlinders en allerlei andere insecten. Zelfs de kolibrie vlinder wordt hier bijna dagelijks gespot. Ook vogels komen aan hun trekken: zij struinen rond op zoek naar onder andere zaden, bessen, slakken en… insecten. Ja, ook in een tuin is het vaak: eten en gegeten worden.

De vier boerderijtuinen zijn door de eigenaren zelf ontworpen en eigenhandig aangelegd, daardoor zijn ze totaal verschillend van elkaar. Elke tuin heeft zijn eigen sfeer en karakter. Je vindt er een veelvoud aan opvallende vaste planten, heesters en bomen in unieke combinaties in harmonieuze borders.

poldertuinen

De Stekkentuin.

Open tuinen

Plantenliefhebbers die willen genieten van deze zomerse geur- en kleurenpracht in deze vier tuinen, zijn van harte welkom op zaterdag 8 en zondag 9 augustus van 10.00 – 17.00 uur.

Je kunt rondwandelen door hobbykwekerijtjes en een landleven winkeltje met mooie huis- en tuindecoraties bekijken. In De Stekkentuin is een kleine schilderijen-expositie.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Helleborussen Dagen in De Noordoostpolder

poldertuinen

Lipkje Schat.

Deelnemers

Deelnemende tuinen zijn:

– De Stekkentuin, Noordermiddenweg 13 te Espel: www.destekkentuin.nl
– De Tuinen van Lipkje Schat Polenweg 9 te Bant:
www.lipkjeschat.nl
– De Goldhoorn Gardens Klutenweg 13 te Bant:
www.goldhoorngardens.nl
– De Pegasushof Klutenweg 5 te Bant: www.pegasushof.nl

Past het je niet om in augustus op bezoek te komen; de tuinen zijn open tot 1 oktober. De Stekkentuin elke vrijdag en zaterdag, de andere tuinen alleen op afspraak.
De poldertuinen zijn ook prima op de fiets te bezoeken. Fietsen van tuin 1, via tuin 2 en 3 naar tuin 4 is ongeveer 20 km.

ps: Er wordt entree gevraagd. De tuinen zijn rolstoelonvriendelijk.

In de tuinen zijn de corona-regels van het RIVM van kracht: Houd 1,5 meter afstand van elkaar, de tuinen zijn groot genoeg.

Intro-foto: Goldhoorn Gardens

Meer over groen in de Noordoostpolder

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Helleborus- en Tulpendagen in de Noordoostpolder

Unieke Tulpenroute in Noordoostpolder