klimaatbestendige Mediterrane tuin – Op 23 mei opent de Hortus botanicus Leiden een nieuw tuindeel. Met deze Mediterrane tuin wil de Hortus bezoekers tonen hoe een klimaatbestendige tuin eruit kan zien en hen inspiratie bieden om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting. In de tuin staan onder andere olijfbomen, cipressen, vijgen en geurige kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Ook bevat de tuin een wetenschappelijke collectie zonneroosjes. De Hortus botanicus Leiden is hiermee de eerste bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aangesloten tuin met een tuindeel speciaal gewijd aan het Middellandse Zeegebied.

klimaatbestendige Mediterrane tuin

Dit artikel is verzorgd door Hortus botanicus Leiden.
Footgrafie: Emma Knapper.

Waterzuinig tuindeel

Al langer bestond bij de Hortus de wens om een toekomstbestendige, waterzuinige tuin aan de leggen. De nieuwe tuin bevindt zich naast de Oude Sterrewacht, het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Deze plek is bij uitstek geschikt: door de ligging op het zuiden en door de helling van de ondergrond is het een omgeving waar planten uit het Middellandse Zeegebied zich thuis voelen. Dat gebied staat bekend om natte winters en droge zomers, een klimaat wat ook steeds vaker in Nederland voorkomt. Planten uit de Mediterranée kunnen hier goed mee omgaan. Het doel van de Hortus is om de Mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven.

Klimaatbestendige Mediterrane tuin in Hortus Leiden

zonneroos

Botanische collectie zonneroosjes

Onderdeel van de Mediterrane tuin is een wetenschappelijke collectie zonneroosjes, Cistus en aanverwante geslachten zoals Helianthemum en Halimium. De Hortus ziet onder andere kansen voor evolutionair onderzoek aan Cistus. De Hortus wil zo veel mogelijk soorten zonneroosjes verzamelen die van nature voorkomen in het wild. Ook willen de experts van de Hortus proberen om Cytinus te kweken, een geslacht van planten die parasiteren op Cistus en Halimium. De verwachting is dat de zonneroosjes goed zijn voor de biodiversiteit in de tuin.

Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: ‘Cistus is een opmerkelijk geslacht van planten in de zonneroosjesfamilie. Je hoeft ze geen water te geven en nog produceren ze in de droge mediterrane zomers elke dag nieuwe bloemen, die maar één dag bloeien en daarna hun blaadjes als confetti laten vallen. Elke dag verse bloemen, dat is een goudmijn voor bijen en andere insecten.’

Stapelmuurtjes

De Mediterrane tuin is aangelegd naar een ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten. Niet alleen de beplanting roept een mediterrane sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Bij de werkzaamheden stuitte de Hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en een waltoren. Deze zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd, en zijn te zien langs het verharde pad.

Klimaatbestendige Mediterrane tuin in Hortus Leiden

zonneroos

Geurjaar

De opening van de nieuwe, naar de Mediterranée ruikende tuin valt midden in het Hortus-geurjaar. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een geurende Midzomernacht, een geurspeurtocht voor kinderen en een proeverijwandeling. Deze proeverijwandeling over Romeinse kruiden is een goede manier om de nieuwe Mediterrane tuin te leren kennen. Archeobotanist Ellis Grootveld vertelt over de planten die de Romeinen gebruikten voor hun eten, gezondheid, bijen en parfum. Data en aanmelden via hortusleiden.nl/agenda.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hortus botanicus Leiden, 2024 in het teken van geur