In het teken van geur – In 2024 staat de Hortus botanicus in Leiden in het teken van geur. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een wintergeurenwandeling, workshops parfum maken, een geurende Midzomernacht en een geurspeurtocht voor kinderen. Ook de Hortusshop en het Hortus Grand Café spelen in op het thema. Meer informatie staat op Hortus Leiden.

In het teken van geur

Geurplanten

Het hele jaar valt er in de tuin en kassen van de Hortus van alles te ruiken. Voor veel planten is geur belangrijk. Door geur worden insecten aangetrokken, die nodig zijn voor de voortplanting. Bij de mens prikkelen geuren de zintuigen. Ze kunnen herinneringen opwekken, stimuleren of ontspannen. In de natuur heeft elk seizoen en elke plek zijn eigen geuren. De Hortus daagt bezoekers uit op ontdekkingstocht te gaan met de neus. Het tuinteam van de Hortus plantte extra geurige voorjaarsbloeiers en zet extra geurige planten in kuipen waar bezoekers zonder te bukken aan kunnen ruiken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Klimaatbestendige Mediterrane tuin in Hortus Leiden

Hortus botanicus Leiden, 2024 in het teken van geur

Foto: Hortus botanicus Leiden, Stephanostema stenocarpum.

De zeldzaamste geuren van de wereld

Bijzondere ruikers zijn de heerlijk geurende en zeer zeldzame Stephanostema stenocarpum en Jasminum azoricum. Beide planten zijn in het wild bijna uitgestorven, maar doen het goed in de Hortus. Hierdoor hebben mensen de kans deze zeldzame geuren te komen ruiken. De Stephanostema stenocarpum bloeit en geurt het hele jaar.

Mediterranée

Eind mei opent de Hortus een nieuw tuindeel. Deze Mediterrane tuin krijgt specifiek mediterrane beplanting zoals cipressen, olijven en kruiden als lavendel. Met deze waterzuinige tuin laat de Hortus niet alleen ervaren wat een klimaatbestendige tuin inhoudt, maar ook hoe het in de Mediterranée ruikt.

Geurwandelingen

De meest opvallend geurende planten in de Hortus kunnen bezoekers wandelend vinden met behulp van de speciale Geurplattegrond, voor elk seizoen een. Daarnaast zijn er verschillende begeleide wandelingen, zoals Wintergeuren (11 februari) en Voorjaarsgeuren (10 maart). De Proeverijwandeling Romeinse kruiden (26 mei, 23 juni, 21 juli, 25 aug, 29 sept en 27 okt) is een goede manier om de nieuwe mediterrane tuin te leren kennen. De invloed van geur op het werk van de imker wordt duidelijk tijdens De Hortusimker vertelt (4 feb, 7 april, 2 juni, 4 aug, 6 okt en 1 dec) en de Open Imkerijdagen (13 en 14 juli).

Lees ook dit eerdere artikel op Groenvandaag over geuren in Hortus Leiden: Reuzenpenisplant in bloei in Leidse Hortus en Hortus Leiden heeft nog meer te bieden, bijvoorbeeld bloeiende tropische planten, lees dit artikel over Agave americana.

En heb je wel eens gehoord van lichtgevende paddenstoelen?

Fotocredits introfoto: Hortus botanicus Leiden, Simone Both.