Laat fruit niet rotten – De herfst staat voor de deur, en daarmee ook de val van fruit en bladeren in de tuin. Hoewel het verleidelijk is om fruit te laten vergaan op de grond kan dit schadelijk zijn en tot onverwachte tuinonderhoudskosten leiden. Tuinexpert Rob de Vries van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, waarschuwt dat rottend fruit allerlei ongewenste gevolgen kan hebben.
Laat fruit niet rotten
Van het aantrekken van ongewenste plagen tot het ongecontroleerd ontkiemen van nieuwe boompjes. Er kunnen verschillende problemen ontstaan als je fruit op het gazon laat liggen. Hoewel sommige slechts vervelend zijn, kunnen andere problemen honderden euro’s kosten om te verhelpen, of zelfs leiden tot schade aan bomen of hun dood.
Fotocredits introfoto: Chelsey Marques, op Unsplash.
Zo snel mogelijk rapen
Fruit wordt idealiter zo snel mogelijk opgeraapt nadat het is gevallen, omdat het rottingsproces wespen en ander ongedierte aantrekt. Kort daarna kan het rottende fruit zaden verspreiden naar andere delen van je gazon, wat leidt tot het ongewenst zaaien van nieuwe bomen.
Rob de Vries van Werkspot.nl: “Het opruimen van gevallen fruit lijkt misschien een tijdrovende en overbodige klus, toch kan het je uiteindelijk veel meer tijd, energie en zelfs geld kosten als je het laat liggen. De gevolgen, zoals een onaangename geur, zijn één ding – maar het aantrekken van ratten of zelfs het afsterven van een boom is pas echt vervelend. Raap het gevallen fruit daarom op, gebruik het of gooi hetbop een composthoop, of in de GFT kliko. Dat kan je veel problemen besparen”.
Foto: anaterate, Wolfgang Eckert, op Pixabay.
5 Problemen die worden veroorzaakt door fruit te laten rotten:
1- Aantrekken van ongedierte
Wespen, bijen en andere insecten worden sterk aangetrokken door vers en net rottend fruit, wat je plezier in de tuin kan bederven en bovendien kan leiden tot steken of beten. Een groter probleem is dat rottend fruit ook ongedierte zoals ratten aantrekt. Ratten worden aangetrokken door de geur van het fruit, dat voor hen een goede voedselbron vormt. Een rattenplaag is niet alleen vervelend, het is ook behoorlijk duur. Kosten voor ongediertebestrijding beginnen bij ongeveer 150 euro en kunnen oplopen als de plaag moeilijk te bestrijden blijkt.
2- Ziekten
Gevallen fruit dat op het gazon blijft liggen is een broedplaats voor allerlei bacteriën en schimmels. Dat is riskant, want de infecties kunnen zich niet alleen naar de boom zelf verspreiden, maar ook naar omliggende gezonde planten. Mocht een boom ziek worden en moeten worden gekapt, dan kost dat zeker 200 euro. Het proberen te redden van zieke bomen kan ook erg duur zijn, en behandelingen zijn vaak niet effectief.
3- Onkruidgroei
Als gevallen fruit niet wordt opgeruimd, kan er rond fruitbomen snel onkruid groeien. Rottend fruit verrijkt de bodem met organisch materiaal, wat ideale groeiomstandigheden voor onkruid creëert. Je kunt het onkruid natuurlijk verwijderen, maar dat wordt een hardnekkig probleem zodra het onkruid zich eenmaal heeft geworteld. Daarbij moeten de kosten van onkruidverdelgers worden meegerekend, of de tijd van een tuinman, mocht je die inhuren.
4- Verpest het gazon
Gevallen fruit kan op verschillende manieren schade aan het gras aanrichten, bijvoorbeeld omdat het zonlicht en lucht blokkeert en omdat het gewicht ervan de grassprieten platdrukt. Dit kan het gras beschadigen of zelfs doden als het fruit niet snel wordt opgeruimd. Binnen één dag kan het gras vergelen; na twee dagen kan het in een slapende toestand raken en na slechts twee weken kan het gras al afsterven. Het herstellen van een aangetast gazon is kostbaar; behandelingen zijn vaak prijzig en soms niet effectief. In het ergste geval moet het gazon volledig opnieuw worden gelegd met graszoden.
5- Plantverspreiding voor bomen
Hoewel fruit voor ons een voedselbron is, zijn de vruchten voor een boom een middel om zijn zaden te verspreiden. Als je het fruit op het gazon laat liggen, kunnen de zaden zich snel verspreiden, waardoor je hele tuin binnen de kortste keren vol staat met jonge fruitbomen. Soorten zoals appelbomen verspreiden zich bijzonder snel via hun fruit. Als het niet de bedoeling is om een bos jonge bomen in je tuin te kweken, is het verstandig om het fruit regelmatig op te ruimen.
Voor meer professionele hoveniirs in jouw buurt, raadpleeg workspot.nl.
Meer over appels
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Kwaliteitsappels uit eigen tuin, wie wil dat niet?