OEGSTGEEST – Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de bloem in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien met strepen of stippen. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Dubbele lelies hebben trouwens geen meeldraden.

Lelie

lelie2    lelie3

Symboliek
Lelies zitten boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:
-Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
-Liefde. In de Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.
-Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
-Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Dutch Lily Days
Van 7 tot en met 10 juni 2016 staat de lelieteelt in Nederland weer vier dagen lang in de belangstelling. Nog altijd is de lelie een belangrijk exportproduct voor Nederland. Het areaal is de laatste jaren zelfs toegenomen. Veredelaars steken nog meer energie in de verbreding van het assortiment.
Het accent in de communicatie verschuift bij de Dutch Lily Days langzamerhand naar online. Met de site dutchlilydays.nl krijgen belangstellenden een goed overzicht van alle activiteiten en van het allerlaatste nieuws.