Je fiets verzekert – Nederland telt gigantisch veel fietsen. Het zijn er zelfs zoveel dat ons land meer fietsen telt dan inwoners. Daar staan we inmiddels wereldwijd om bekend. Maar die grote hoeveelheid fietsen brengt ook iets vervelends met zich mee. Er worden jaarlijks honderdduizenden fietsen gestolen in ons land. Gelukkig kun je je hier wel tegen beschermen. Met een goed slot natuurlijk, maar ook met een fietsverzekering. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben. Want waar moet je op letten bij het afsluiten van zo’n verzekering?

Je fiets verzekert

Wat is een fietsverzekering?

Laten we eerst uitleggen waar we het precies over hebben. Een fietsverzekering is een polis waarmee je de risico’s die het bezit van een fiets met zich meebrengt, afdekt. Ben je bijvoorbeeld bang dat je fiets gestolen gaat worden, dan kun je je fiets verzekeren. Deze polis sluit je af bij een verzekeringsmaatschappij. Vaak kost hij maar een paar euro per maand, dus het kan best de moeite waard zijn om hem af te sluiten.

Wat valt er onder de dekking?

Net als bij alle andere verzekeringen is het belangrijk om goed te begrijpen wat er precies onder de dekking van een fietsverzekering valt. In dit artikel zullen we de dekking niet tot in de kleinste details bespreken, maar we lichten de belangrijkste dingen voor je uit.

Het belangrijkste punt van een fietsverzekering is dat hij je beschermt tegen diefstal van je fiets. Wordt je fiets dus gestolen, dan kun je rekenen op een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij. Deze vergoeding is in sommige gevallen gelijk aan het aanschafbedrag van je fiets. Daarnaast ben je vaak ook verzekerd voor schade aan je fiets, bijvoorbeeld schade waar je niets aan kunt doen, of schade door een aanrijding of botsing. Verder zijn er nog meer zaken die vallen onder de dekking van deze polis, maar daarvoor kun je het beste de polisvoorwaarden raadplegen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ontdek de natuur van de Bollenstreek op de fiets

Let hierop voor je je fiets verzekert

Foto: Alex Muromtsev, op Unsplash.

Een goed slot is verplicht

Je elektrische fiets verzekeren tegen diefstal betekent wel dat je de juiste voorzorgsmaatregelen moet nemen. De verzekeraar wil natuurlijk wel dat je een beetje moeite doet om je fiets te beschermen tegen diefstal. Daarom ben je verplicht om een goed slot te gebruiken voor je fiets. Meestal is dit een slot met het ART-2 keurmerk, maar heb je bijvoorbeeld een fatbike, dan kan er gevraagd worden om een nog sterker slot.

Eigen risico

Net als bij veel andere verzekeringen is er ook bij de fietsverzekering sprake van een eigen risico. Gelukkig valt de hoogte hiervan wel mee. Sterker nog, vaak is er bij bijvoorbeeld diefstal helemaal geen sprake van een eigen risico. Is er sprake van bijvoorbeeld vandalisme, dan bedraagt het eigen risico over het algemeen een paar tientjes.