Lisianthus Botanic Pink – De Lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en groeit daar in rivierbeddingen en in prairiegebieden. Ze kwam in de natuur eerst alleen in het blauw voor, maar later werden er roze en witte mutaties gevonden. Daarmee startte ook het veredelingsproces.
De bloem is familie van de gentiaan en wordt daarom ook wel prairie-gentiaan genoemd. Tegenwoordig is het een heel veelzijdig product en komt ze in vele kleuren en vormen voor. Van groen tot donker paars en zowel enkel- als dubbelbloemig. Hier aandacht voor Lisianthus Botanic Pink.

Dit artikel is verzorgd door Florapodium

Lisianthus Botanic Pink

Lisianthus Botanic Pink

Familie van de gentiaan

Kweker Frank van Holst, van kwekerij Montana Lisianthus, gaat regelmatig naar Japan om op zoek te gaan naar mooie, nieuwe veredelde soorten. In Japan heeft de veredeling een langere traditie dan bij ons. Daar had Van Holst een aantal jaren geleden de mooie paarse Botanic variant gespot.
Het was een uitdaging om het product op dezelfde manier te telen. Door verschil in teeltomstandigheden kunnen sommige soorten wel in Japan geteeld worden, maar niet in Nederland. Soms wordt bijvoorbeeld de vorm of de kleur geheel anders.

Botanisch

De botanische en bohemian stijl is hip. Back to the Hippies en de jaren 70. Groen, groen en nog meer groen. Alles moet er zo groen en natuurlijk mogelijk uitzien. De Lisianthus Botanic Pink past perfect in dit plaatje.
Geen Lisianthus met volle grote gevulde bloemen en dikke stelen, maar een ietwat wilde volle tak, uitbundig bloeiend met veel fijne enkele bloemetjes en sprietige steeltjes. Alsof je ze zo uit je eigen achtertuin hebt geplukt.
Ideaal te gebruiken in bloemenkransen voor in het haar of in los geschikte bruidsboeketten, guirlandes en bloemenbogen. Nadat Van Holst het begon te telen, wonnen zij met dit prachtige product al na een jaar de Dutch Tulip Award.
Lisianthus Botanic Pink is écht een ander soort Lisianthus met een hele andere look en feel.

De teelt

Sinds vorig jaar heeft Montana Lisianthus een nieuwe kas, waardoor het teeltoppervlakte enorm vergroot is. Hierdoor hebben zij het assortiment kunnen uitbreiden van 10 soorten naar wel 27 soorten. In de tuin staat regelmatig een bed met verschillende testsoorten, waarvan de groei, de planteigenschappen en de houdbaarheid worden getest.

Lisianthus Botanic Pink

Bloemist

Frank vindt de feedback van zijn klanten erg belangrijk. Hij ziet zichzelf als een verbinder tussen de veredelaar en zijn klanten. Na 27 jaar ervaring weet hij wel wat de wensen van de bloemist zijn. Als hij potentie ziet in een product, stuurt hij een aantal bossen naar klanten met de vraag wat zij er van vinden. Deze ervaringen koppelt hij terug naar de veredelaars.

Meer info over kwekerij Montana Lisianthus.
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Meer foto’s van Lisianthus russelianum Botanic Pink, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.