Veelzijdige Lisianthus – Bij de bloemisten deze weken extra aandacht voor de Lisianthus. Een mooie bloem met een mooie naam en die door haar sympathieke symboliek van dankbaarheid hét perfecte kado is, voor een ander en voor jezelf.

Veelzijdige Lisianthus

Zacht en delicaat

De Lisianthus is veelzijdig. Ze is er in het wit, rood, blauw, geel, roze, paars, oranje. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren… De bloemenblaadjes zijn trouwens, naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht en delicaat. Met liefde behandelen dus!

Japan

De bloem komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze deze plant ook wel prairiegentiaan. Hoewel van oorsprong een Amerikaanse schone, begon de zegetocht van de Lisianthus pas echt in Japan. Het waren namelijk Japanse kwekers die in de jaren 1930 de prairiegentiaan kruisten. Daaruit ontstond de bloem van nu.

Bloemlezing_Lisianthus

Verzorging

-Snij de stelen iets schuin af. Gebruik hiervoor een scherp mesje.
-Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt.
-Gebruik een schone vaas met schoon water.
-Vul de vaas regelmatig bij: de bloemen veel water nodig. Door het dunne blad verdampt het water in de bloemen snel.
-Zet ze niet in de zon of bij andere warmtebronnen.
-Plaats de Lisianthus ook niet op de tocht of naast de fruitschaal.

bron: mooiwatbloemendoen
bloemlezing door Kim Triesscheijn (gedicht) en Vera Bertens (illustratie).

Symboliek

Waardering, dankbaarheid, charisma

De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. Het geven van een lisianthus aan een ander is daarom altijd een goed idee.