Naast verzorging hebben jouw borders ook hun unieke uitstraling nodig. Wat heb je nodig om die twee elementen op een ideale manier met elkaar te verenigen? Fantasie en groene vingers, om kort te zijn.

De prachtigste bloemperken

Oftewel, de kennis om je borders bij te houden en de creativiteit om een schitterende compositie te maken. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om op de situaties in te spelen zoals die zich voordoen, maar je kunt ook een uitgebreid plan opstellen om dag in dag uit van de prachtigste bloemperken te mogen genieten.

Borderplanten

Je keuze voor de borderplanten en -bloemen die je in je selectie wilt opnemen, hangt af van verschillende factoren. Neem de volgende zaken in acht:

  • Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
  • Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin planten het best floreren?
  • Omstandigheden: hebben je planten veel of weinig licht nodig?
  • Verzorging: hoeveel onderhoud vragen je planten?

Haal dus niet zomaar groen in huis, maar lees je over de verschillende bloemen en planten in, voordat je een aanschaf gaat doen. Hier volgen enkele manier om je borders groen en of bloeiend te versieren.

Sierplanten

Dit is nou typisch zo’n woord dat niets aan de verbeelding overlaat. Uiteraard maken deze planten een enorme sier in je borders. Ze zijn voor het gemak in verschillende soorten onder te verdelen.

Lage sierplanten

Sierplanten kunnen behoorlijk centraal staan in je bloemperk of juist meer als opvulling dienen. Heb je bijvoorbeeld al bloemen en planten die zo opvallen dat ze verreweg de meeste aandacht opeisen? Dan komen lage planten wel heel goed van pas! Deze onttrekken immers niet de belangrijkere bloemen en planten aan het zicht. Of aan het zonlicht, zelfs! Kies uit begroeiing in de meest uiteenlopende soorten en kleuren om de flora die er al staat te complimenteren of er juist een bijzonder contrast mee te vormen. Tot de meest populaire lage soorten behoren onder andere egelzonnehoed, Ierse heide en geschubde mannetjesvaren.

Hoge sierplanten

Natuurlijk, als er specifiek lage soorten bestaan, moeten er ook hoge soorten zijn. Klinkt logisch, toch? Dankzij hun lengte zijn ze zeer geschikt om als een achtergrond van je bloemperk te dienen, zeker als de hele border tegen een muur geplaatst is. In plaats van hout, kunststof of stenen zit je dan tegen een wand van bloemenpracht aan te kijken! En wees eerlijk, wie wil dat nou niet? Je zult ook merken dat er dankzij hogere planten veel bijen en vlinders hun weg naar jouw tuin zullen weten te vinden. Die maken het plaatje natuurlijk helemaal compleet!

Ridderspoor behoort tot de meest bekende voorbeelden van planten die beroemd zijn wegens, onder andere, hun lengte. De bloeier heeft echter wel enige ondersteuning nodig, omdat die anders al gauw bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Zeker wanneer een windvlaag ermee aan de haal gaat. Duizendblad, dat vroeger in bier werd gebruikt voordat het door hop vervangen werd, heeft dergelijke ondersteuning niet nodig. Deze plant wordt 40 cm hoog en trotseert met gemak de strengste winters. Dan is er nog vingerhoedskruid, dat in de strenge vorst niet van kleur zal veranderen. Let wel: deze plant is giftig. Ga er dus bedachtzaam mee om.

anti-worteldoek

Siergrind

Een tuin met louter planten is bijna niet te vinden. Op z’n minst is er wel een pad naar de schuur of het tuinhek. Wat denk je van siergrind als ondergrond? Het mooie aan siergrind is dat het in allerlei verschillende soorten en maten beschikbaar is. Kies voor glad gesteente of juist ruw uitgehouwen stukjes rots met een grove structuur. Ook qua kleur heb je een ruime keuze, zodat je moeiteloos de perfecte aanvulling op je begroeiing vindt.

TIP: Voorkom dat de steentjes de grond in kunnen zakken door op strategische wijze een worteldoek aan te leggen. Hiermee geef je bovendien onkruid geen enkele kans om de kop op te steken!

foto-credits
-egelzonnehoed, echinacea pallida, Llez, wikicommons
-ierse heide, daboecia cantabrica, Johan N, wikicommons
-geschubde mannetjesvaren dryopteris affinis, MPF, wikicommons
-ridderspoor, delphinium magic fountain, Gustaf Eriksson, wikicommons
-duizendblad, achillea millefolium, Pethan, wikicommons
-vingerhoedskruid, digitalis purpurea, AnRo0002, wikicommons

Nog meer blogs

Meer blogs zijn op deze pagina van GroenVandaag te vinden.

GroenVandaag Blogs

En lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Inspiratie voor bodembedekkende planten

Yarinde start met bijzondere kant-en-klaar hagen