IJSSELSTEIN – Magnolia Genie is gedurende enkele seizoenen gevolgd door de keuringscommissie van de KVBC. Onlangs is de beoordeling van deze prachtige Magnolia bekend gemaakt: een KVBC-Award Goud. Een topprestatie.

Magnolia Genie

magnolia

KVBC-goud Magnola Genie

Volgens de keuringscommissie is het een vernieuwende cultivar op verschillende vlakken. De groeiwijze is dicht vertakt en compact, waardoor Magnolia Genie geen boom zal vormen maar steeds een struik zal blijven. De hoofdbloei valt in het voorjaar, maar gedurende de gehele zomer worden vrij veel bloemen gevormd waardoor de plant steeds goed in bloei staat. Hierdoor is de sierwaarde dus bijzonder lang, zeker voor een Magnolia. De bloemknoppen worden na de winter gevormd, waardoor ze geen last hebben van bevriezing. Ook als de voorjaarsbloei wordt aangetast door nachtvorst, bloeit de plant ‘s zomers door. De bloemen zijn komvormig en warm, bordeauxrood. Het blad is donkergroen en gezond.

Vance Hooper

Magnolia Genie is gewonnen door Vance Hooper uit Nieuw-Zeeland en is het resultaat van 15 jaar veredeling binnen de species soulangeana en liliiflora. Zoals aangegeven is Genie compact en wordt in 10 jaar tijd 3 meter. De bordeauxrode bloemen van Genie zijn zeer stabiel vergeleken met andere roze Magnolia’s.
Het behalen van de KVBC-Award Goud betekent dat Mognolia Genie zich in de praktijk bewezen heeft en dus behoort tot de toppers van het sortiment. Dit ras is kwekersrechtelijk beschermd en het management wordt gevoerd door Plantipp BV uit IJsselstein en Kiwiflora uit Nieuw-Zeeland.

vance hooper

Plantipp is gespecialiseerd in royalty management en vertegenwoordigt veredelaars van siergewassen wereldwijd. Op dit moment worden door Plantipp zo’n 600 variëteiten beheerd en gepromoot in Europa, U.S.A., Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, China, Japan, Israël en Zuid-Afrika..

Bij Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) draait alles om sortiment. Nieuwe rassen worden gekeurd en de organisatie helpt haar leden bij het maken van keuzes in het sortiment.